Bijgedachten (Asker)

Bijgedachten is een curieus debuut. In onopvallend zwart-wit stapt Niklas Asker de stripwereld binnen. Deze strip verdient dringend een groter publiek, bij deze onze bijdrage.

Ter gelegenheid van het stripfestival in Haarlem doet de kleine uitgeverij Sherpa elke keer een extra inspanning met een hele reeks nieuwe uitgaven. Zo is Bijgedachten een van deze nieuwe worpen bij de editie van 2010. De Zweed Niklas Asker bracht zijn debuut vorig jaar al uit in het Engels bij het Amerikaanse Top Shelf. Nu is Sherpa er als eerste in Europa bij om Askers opmerkelijke album te vertalen. Op slechts 78 pagina’s maakt hij van Bijgedachten een rollercoaster waarin twee verhaallijnen elkaar eindeloos lijken te kruisen.

John is fotograaf en ontmoet op de Londense luchthaven Heathrow Jess, die bezig is aan een eerste boek. Johns relatie met rockster Sofia lijkt op een dood spoor beland door de compleet verschillende levensstijlen die beiden er op na houden. Ook Jess en Chloe leven in de schijnbaar terminale fase van hun relatie. De ontmoeting op de luchthaven zet John en Jess aan het denken. Ze overdenken allebei de afgelopen jaren en komen zo tot een logische conclusie. Met dit simpele en weinig uitdagende gegeven zet Niklas Asker toch een glansrijk scenario neer dat door de ingenieuze compositie het maximum haalt uit het gegeven en het zelfs optilt tot een hoger niveau. De levens van de hoofdpersonages verstrengelen en sleuren de lezer mee.

Het vrij klassieke realisme van Askers tekenwerk zal wellicht weinigen bijblijven. Recent zagen we in de vertaling van het schitterende Y: The Last Man ook vele matige reacties die gebaseerd waren op de gelijkaardige tekeningen van Pia Guerra. Toch staat Niklas Asker wat ons betreft nog een trap hoger, door het expressieve gebruik van grote witte en zwarte vlakken. Hij besteedt ook meer aandacht aan de atmosfeer door details in de decors. Londen wordt meer dan een toevallige locatie.

Na dit debuut is het al een tijdje stil rond nieuw stripwerk van de jonge Zweed. Via zijn blog kondigt hij wel aan dat het werk aan een nieuw boek City of Ember toch stilaan op gang komt. Bijgedachten dreigt snel tussen de plooien van de commerciële lawine te vallen, terwijl het album bijzonder leesbaar is en zeker een ruim publiek verdient. Bijgedachten is wat ons betreft één van de beste internationale debuten van de afgelopen jaren. Sherpa brengt het boek overigens aan een betaalbare prijs op de markt. Laat dat dus geen belemmering zijn bij het volgende bezoek aan de winkel.

Asker
http://www.sherpa.nu
http://www.sherpa.nu

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in