Genetiks 1 (Ponzio & Marazano)

De genetica blijft de mens boeien. Het geeft voldoende stof voor complotverhalen met onze menselijkheid als inzet. De nieuwe reeks Genetiks wordt gemaakt door twee meesters van het genre.

Thomas Hale is een jonge, ambitieuze wetenschapper die voor het laboratorium van Genetiks werkt. Deze controversiële firma laat zich in met wetenschappelijke experimenten waarbij de ethiek soms een rekbaar begrip wordt. Wanneer Genetiks voor het eerst de menselijke code binnen een cel kan ontcijferen, blijkt deze cel toe te behoren aan Thomas zelf. Genetiks sluit een contract met hem af waarbij hij zich verbindt aan het bedrijf. Al snel blijkt dat Thomas’ leven verandert in dat van een proefdier voor Genetiks. Zijn ontmoeting met de mooie Alice strooit nog wat extra roet in het eten. Zij blijkt immers een rabiate tegenstander van de firma en hun werkwijze te zijn. Thomas dreigt de controle over zijn eigen leven te verliezen en gaat in de tegenaanval.

Na Het Chimpansee-Syndroom bij Dargaud, is Genetiks opnieuw een driedelig verhaal van hetzelfde duo. Ook nu vormen de geheimen van het menselijke DNA het uitgangspunt voor een spannende thriller. Marazano construeert vakkundig een achtervolgingsverhaal waarin één man moet strijden tegen een grote anonieme firma. Thomas Hale wordt geïntroduceerd als een klier, maar wint bladzijde na bladzijde de sympathie van de lezer. Het eerste deel wordt met een serieuze cliffhanger afgesloten.

De bijna fotorealistische tekeningen van Jean-Michel Ponzio sluiten perfect aan bij het donkere scenario van Marazano. Ondanks het realisme behoudt Ponzio toch de dynamiek in zijn werk, zoals we ook in Het Chimpansee-Syndroom al konden bewonderen. Hij is een behoorlijk productieve tekenaar want recent maakte hij nog Plus belle la vie (2009) en het eerste deel van Les Survivants du Silence (2010), beide naar een eigen scenario en eveneens onvertaald. Ook uit een verder verleden heeft hij nog heel wat albums op zijn actief staan die in aanmerking komen voor een vertaling in het Nederlands.

De twee resterende delen van Genetiks kijken wij alvast met veel plezier tegemoet. Marazano en Ponzio slagen erin om het genre van de wetenschappelijke thriller een dosis menselijkheid mee te geven waardoor het voor de lezer makkelijker wordt om mee te voelen met de personages en al het onheil dat hen overkomt. In vele andere gevallen ontbreekt het net aan die menselijkheid, wat de strips log maakt en moeilijk te doorworstelen, laat staan dat er enig gevoel van spanning opgeroepen wordt. Genetiks slaagt daar echter met brio in. Dit eerste deel is boven alles veelbelovend voor het vervolg.

Ponzio

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in