Amatorski :: ”Ik voel mij vooral erg trots”

Humo’s Rock Rally viste naar tweejaarlijkse gewoonte ook dit jaar in Vlaanderens muzikale talentenvijver. School Is Cool kwam als grote winnaar uit de bus. De leden van Amatorski vielen niet in de prijzen, maar maken nu toch furore. We hebben het met Inne Eysermans en Hilke Ros over hun opmerkelijke parcours en de onverhoopte afloop van het Rock Rally-avontuur. "We waren toch maar een groepje dat in extremis werd opgevist".

enola: Elke editie opnieuw slagen de organisatoren van Humo’s Rock Rally erin enkele veelbelovende bands naar voor te schuiven. Een plaatsje in de finale kan dan ook bepaalde deuren openen. Met welke verwachtingen trokken jullie naar het rockconcours?
Eysermans: "Van een plaats in de finale hadden we bij aanvang nooit durven dromen. Eerst waren we niet geselecteerd. We werden pas in extremis opgebeld met het nieuws dat een andere groep verstek moest geven, en wij hen mochten vervangen. Gezien we toch maar een groepje waren dat in laatste instantie werd opgevist, trokken we helemaal zonder verwachtingen naar de Rock Rally."
Ros: "We moesten als eersten op, en hadden dus een erg uitgebreide soundcheck. Wat volgde was pure magie. De zaal, de locatie, het publiek, de muziek, alles leek perfect te passen. Het is niet evident om met onze muziek het publiek op een rockwedstrijd te vatten, maar vanaf de eerste seconde was het muisstil. Dat die preselectie zo goed is verlopen wijt ik in grote mate aan het feit dat we eerst niet geselecteerd waren. Daardoor hebben we erg relaxed naar het hele gebeuren toegeleefd."

enola: Toch konden jullie het in de finale niet waarmaken.
Eysermans: "Nee, we vielen niet in de prijzen, maar de concurrentie was dan ook moordend. Mijn favoriet is altijd School Is Cool geweest, de verdiende winnaar. Bij hen is zowat alles aanwezig. Leuke muziek, goede performance en ze krijgen steevast het publiek op hun hand, wat een enorme meerwaarde betekent."

enola: In de nasleep van de wedstrijd werd jullie een gebrek aan ambitie verweten. Stellen jullie de criticasters niet in het gelijk door met een EP naar voren te komen in plaats van aan een volwaardig studioalbum te werken?
Ros: "Nee, het was gewoon een logische stap in het Amatorski-proces. We hebben nu toch wel enige naambekendheid en dan verwachten de mensen ook dat je met iets komt aandraven. Na de optredens kwamen verschillende concertgangers ons steevast vragen of ze de cd konden kopen. Daarom dachten we dat het niet slecht zou zijn om iets uit te brengen."
Eysermans: "We hadden ook niet voldoende nummers om een volledig studioalbum mee te vullen, daarvoor was het dus zeker nog te vroeg. Maar deze Same Stars We Shared vormt nu een mooi consistent en afgewerkt geheel. De nummers passen erg goed bij elkaar en dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait, niet om het aantal songs."
Ros: "Ik weet overigens ook niet of het de dag van vandaag nog wel nodig is om met pakweg twaalf afgewerkte songs voor de dag te komen. Het muziekconsumptiepatroon is in grote mate gewijzigd door de onlineverkoop waarbij veel luisteraars slechts één nummer downloaden. Dat merken we ook op onze eigen website. Dan leek het ons beter een korte maar krachtige EP uit te brengen dan een halfslachtig studioalbum."

enola: Inne, jij bent het brein achter Amatorski en schrijft alle nummers. "Come Home" is zelfs geïnspireerd op een briefwisseling tussen je grootouders. Waardoor laat je je nog allemaal inspireren?
Eysermans: "Films zijn een erg belangrijke inspiratiebron voor mij. Niet dat ik bepaalde films als uitgangspunt neem voor mijn muziek, maar ze kunnen me wel aardig op weg helpen. Als ik een goede film heb gezien merk ik wel dat die heel vaak ongemerkt in bepaalde nummers binnensluipt. Ik denk dan ook dat we erg filmische muziek maken."

enola: Laat je je nooit door muziek inspireren?
Eysermans: "Er zijn inderdaad wel enkele bands waarvan je kan stellen dat we in dezelfde lijn liggen. Dan denk ik natuurlijk aan Sigur Rós, waar we om de haverklap mee vergeleken worden, maar inspiratie zou ik dat niet noemen. Het is niet zo dat we bewust op hen willen lijken. Onze muziek roept gewoon eenzelfde sfeer op. Het zou voor ons misschien niet slecht zijn in de toekomst wat verder weg te blijven van Sigur Rós, om er niet tot vervelens toe mee te worden vergeleken."

enola: Amatorski is om de haverklap te horen op de Vlaamse radiozenders. Vinden jullie niet dat jullie te veel gedraaid worden op de radio?
Eysermans: "Nee, ik voel mij vooral erg trots. Ik kan ’s ochtends moeilijk wakker worden, maar als ik dan mijn eigen nummer op de radio hoor, gaat dat ineens veel vlotter."
Ros: "Ik zit er wel wat mee dat het publiek ons beu zou kunnen worden. Zonder collega’s iets te willen verwijten — we weten maar al te goed dat je zoiets zelf niet in de hand hebt — maar soms is het erg frappant hoe vaak bepaalde nummers op de radio komen. Neem nu Milow of Jasper Erkens, op zich helemaal geen slechte muziek, maar hun nummers worden gewoon helemaal grijsgedraaid, op het belachelijke af."
Eysermans: "Vaak gedraaid worden kan natuurlijk ook in het voordeel spelen, het is een uitstekende vorm van reclame. Maar we willen er toch vooral mee oppassen. We willen vooral niet te commercieel of mainstream gaan worden."

enola: Dan is het toch enigszins opmerkelijk dat "Come Home" in een reclamespot van Spa te horen is, niet?
Eysermans: "Ik blijf mij er over verbazen hoeveel mensen ons daarover aanspreken."
Ros: "We moeten gewoon eerlijk zijn en toegeven dat overleven in de muziekwereld verre van evident is. Veel mensen denken dat wij kunnen leven van Amatorski, enkel en alleen omdat we zo vaak op de radio komen. Daar is natuurlijk niets van aan. Als zo’n kans zich aanbiedt, dan moet je die met beide handen grijpen. Ik heb trouwens ook de indruk dat het publiek meer en meer aanvaardt dat artiesten andere inkomstenbronnen aansnijden."
Eysermans: "Wie in de muziekwereld wil overleven moet meerdere markten aanboren, zeker als je binnen België blijft, kom je er niet louter en alleen met de cd-verkoop."
Ros: "Denk maar aan een Luc De Vos of een Frank Vander Linden. Naast het maken van muziek zijn zij ook op heel andere terreinen actief binnen de media. Muziek is niet hun enige bron van inkomsten. Als je zo te werk gaat, is het misschien wel mogelijk om rond te komen."

enola: Brengt deze zomer voornamelijk festivals en optredens, of gaan jullie ook aan nieuwe nummers werken?
Ros: "Het is wat zoeken naar een evenwicht. Binnenkort spelen we op de Gentse Feesten, en ook op de Brusselse Feeërieën zullen we zeker van de partij zijn. We willen echter niet overdrijven met het aantal festivals. Enerzijds omdat we denken dat zaaloptredens ons beter liggen, maar anderzijds ook om te voorkomen dat de mensen ons na amper één zomer al beu zouden zijn. Dat willen we koste wat het kost vermijden."
Eysermans: "Hoewel de festivals er zitten aan te komen, kan ik het toch niet laten om alweer wat te schrijven. De examens zijn net achter de rug, en nu ik me weer op het songschrijven kan storten, geniet ik daar met volle teugen van. De nieuwe nummers zullen trouwens wat afwijken van het oude materiaal. Natuurlijk, we blijven Amatorski, maar het verschil zal hoorbaar zijn."

Amatorski speelt donderdag 24 juli op de Gentse Feesten.

http://www.amatorski.be
http://www.myspace.com/amatorski1
http://www.amatorski.be
Beeld:
Madelien Waegemans

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Hilke :: Silent Violent

Ooit, in een ver verleden, was Hilke Ros de...

Best Of Belgium: De 50 Beste Belgische Platen Aller Tijden – 50 tot 41

Zeven jaar enola, is zeven jaar steun aan Belgische...

Artefact Music Festival :: zondag 21 februari 2016, STUK Leuven

Donderdag en vrijdag hadden de industriële beats tijdens het...

Bozar Electronic Arts Festival :: 9 + 10 oktober 2015, Bozar

Net als vorig jaar zorgden de organisatoren van het...

4AD herdenkt loopgraven met grote namen

Dat de Eerste Wereldoorlog dit jaar herdacht wordt was...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in