Lou Reed graaft in familiegeschiedenis voor documentaire

Dat Lou Reed zelf geen gemakkelijke jeugd heeft gehad is al lang geen geheim meer. Dat hij een inmiddels 100-jarige nicht heeft die in 1938 uit Polen vluchtte en jarenlang een illegale immigrante was in New York die opkwam voor de arbeidsrechten is minder bekend. Op zijn 68ste heeft Reed dan nu ook de camera ter hand genomen en een ingrijpend dokument gemaakt over Red Shirley, zoals Shirley Novick bekend staat.

De man kan nukkig as hell zijn, maar de laatste jaren komt hij toch verdacht vaak mild over. De documentaire, die hij gezeten naast zijn nicht Shirley maakte, kunnen we wel in deze state of mind scharen. Wie gedacht had dat Reed zich, als hij dan toch achter de camera plaatsnam, op een muziekfilm zou stortten heeft het mis. Hij heeft dan wel de onderliggende muziek voor de documentaire Red Shirley geschreven, maar daar blijft het qua muziek dan ook bij. Op de anekdote van Shirley na dan, dat ze in plaats van met de Franse taal – ze vluchtte in eerste instantie naar Montreal – meer bezig was met het mandoline leren spelen.

De inmiddels frêle maar robuuste vrouw vertelt, met af en toe een grap, hoe ze als 19-jarige vervolgens naar NY vertrok verborgen in een truck. Ze werd dan uiteindelijk kleermaakster en bleef dit zevenenveertig jaar, waarbij ze een groot voorvechtster was voor arbeidsrechten van de kleermakers, waar haar bijnaam Red Shirley dan ook vandaan komt.

Hier alvast een voorsmaakje:

De documentaire zal eind april in première gaan op het Zwitsers Visions De Reel filmfestival.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

http://www.loureed.com/00/index.html
http://www.visionsdureel.ch/agenda/lou-reed-a-visions-du-reel.html
http://www.loureed.com/00/index.html

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

John Cale :: Mercy

'Bij momenten zo hermetisch als een muizenreet'. Dat was...

White Light, White Heat :: Waarom The Velvet Underground ook na een halve eeuw blijft fascineren

"Elke band die die plaat kocht, stichtte later een...

De staylist van (se)

Het heden voelt bijwijlen ondraaglijk en wat de toekomst...

Best Of : Lou Reed

Geef toe: meestal zijn ze uw geld niet waard,...

Lou Reed :: Berlin (1973)

“Een ramp”, zo bestempelde Rolling Stone Lou Reeds Berlin...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in