Eindejaarslijstje 2009 van Lennert Hoedaert

Diversiteit troef wat releases in 2009 betreft. We krijgen zowaar spijt dat het muzikale jaar zo snel voorbij gevlogen is. Het resultaat van een boeiend jaar: een bont allegaartje van prog, pop, hardcore, metal en noise.

 1. Russian Circles :: Geneva     Het was even slikken na de eerste draaibeurt, maar deze muzikale wervelstorm ontpopt zich snel tot een van dé postrockreleases van het jaar.
 2. Isis :: Wavering Radiant      Zonder twijfel het meest complete album van Aaron Turner en zijn gevolg. De perfecte mix tussen het oudere loodzware werk en de recente experimentele periode.
 3. Pink Mountaintops :: Outside Love      Een album om op slag verliefd op te worden. Voel de romantische composities van Stephen McBean en de warme stemmen van Amber en Ashley Webber tot uw binnenste. Bij voorkeur op een bloemetjesbed.
 4. Fuck Buttons :: Tarot Sport      De meest dansbare noise ooit. De zware tribale ritmes en dikke noiselagen hebben plaatsgemaakt voor meer atmosfeer. Nooit gedacht dat elektronische ruis zo origineel kon bewerkt worden.
 5. August Burns Red :: Constellations      Na het weergaloze Messengers brachten deze jonkies weer een bom van een plaat uit, één die gerust op kan tegen Unearth ‘s Uncoming Storm, Killswitch Engage’s The End Of A Heartache en Between The Buried And Me ‘s Colors. Beukende metalcore, maar dan van zeldzame originaliteit.
 6. Rise And Fall :: Our Circle Is Vicious       Het meest brutale offensief afkomstig uit eigen land. Combineert de agressie van Into Oblivion met meer emotie en muzikale variatie.
 7. Mastodon :: Crack The Skye       De progressieve bonken maken het ons weer niet gemakkelijk maar leveren wel — met de extreme metalkantjes subtiel afgeschuurd — het vierde meesterwerk op rij af.
 8. Animal Collective :: Merriweather Post Pavillion       Alle gekheid nog steeds op een stokje en poppy en swingbaar tegelijk. De single “My Girls” is het ultieme symbool van de doorbraak die deze New Yorkers al lang verdienden.
 9. The Mars Volta :: Octahedron      Hét album dat de The Mars Volta-haters de sympathieke kant van de band laten zien. Een stuk toegankelijker en oprechter dan eender welk voorgaand werk, zonder daarvoor aan kwaliteit te moeten inboeten, enkel aan songlengte.
 10. Immortal :: All Shall Fall      Dé comebackplaat van het jaar deze keer gevonden in metalkringen. Zeven jaar na Sons Of Northern Darkness halen Abbath en Demonaz weer ongenadig uit met diepe shrieks, pompende drums en het vertrouwde thrashy gitaargeluid. Het optreden op Graspop 2010 is eentje om naar uit te kijken!

Beste singles:

 1. Animal Collective :: My Girls
 2. Fuck Buttons :: Surf Solar
 3. Mastodon :: Oblivion
 4. Steven Wilson :: Harmony Korine
 5. Rise And Fall :: To The Bottom
 6. The Antlers :: Sylvia
 7. Rodrigo Y Gabriela :: Vikingman
 8. Mumford & Sons :: Winter Winds
 9. Telefunken :: Dark Pt I
 10. The Bloody Beetroots :: Theolonius

Wat concerten betreft heel wat topavonden beleefd:

 1. Wolves In The Throne Room, 29 januari, Bristol
 2. Amenra, 23 oktober, Stadsschouwburg Kortrijk
 3. Dream Theater, 17 oktober, Vorst
 4. Oasis, 2 juli, Rock Werchter
 5. Laurent Garnier, 24 oktober, ILoveTechno
 6. Fleet Foxes, 2 juli, Rock Werchter
 7. 65daysofstatic, 18 juli, Dour
 8. The Mars Volta, 6 december, Vooruit
 9. Porcupine Tree, 9 oktober, Londen
 10. Dornenreich, 27 maart, Biebob

De albums die de verwachtingen niet inlosten waren vooral te vinden in het prog-circuit: Muse, Porcupine Tree en Riverside stelden teleur. De gesmaakte releases van Behemoth, Astra en Beardfish daarentegen zijn ook een vermelding waard. Tegenvallend optreden dit jaar: Múm in de Botanique.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Eindejaarslijstje 2018 van Lennert Hoedaert

Behemoth :: I Loved You At Your Darkest ...

Eindejaarslijstje 2017 van Lennert Hoedaert

We werden afgelopen jaar weer verwend met een heleboel...

Eindejaarslijstje 2016 van Lennert Hoedaert

Geen hippe hiphop, noch Beyoncé in mijn eindejaarslijstjes? Nope!...

Eindejaarslijstje 2015 van Lennert Hoedaert

Albums Viet Cong :: Viet Cong Raketkanon :: RKTKN#2 Girl Band ::...

Eindejaarslijstje 2014 van Lennert Hoedaert

Albums The War On Drugs :: Lost In The Dream Condor...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in