Ghostface Killah :: Ghostdini Wizard Of Poetry In Emerald City

Het legendarische Wu-Tang Clan is altijd al een stoere jongensclubje geweest dat liever kung fu flicks bekeek of schaakspelletjes speelde dan dat het zich inliet met boterzachte baslijnen of fluwelen stemmen. Weliswaar plunderde de Clan net zo goed het zwarte soulverleden als andere hiphopgroepen maar echt smooth klonken ze bijna nooit.

Een belangrijke uitzondering vormde Ghostface Killah aka Tony Starks die zich op zijn eerste album Ironman al enkele juist geplaatste streepjes soul wist laten welgevallen (inclusief de hitsingle "All That I Got Is You") en op de volgende albums eenzelfde parcours vervolgde. Op zijn negende album Ghostdini Wizard Of Poetry In Emerald City laat Ghostface Killah echter alle stoere praat achterwege en kiest hij voluit voor een soulalbum, zij het dat de gebruikte boter veeleer uit de koelkast van Last Tango In Paris gehaald werd dan uit die van Al Green.

Ook de rol van stadsdichter zal de nochtans begaafde woordenkunstenaar niet snel te pakken krijgen of het zou als nachtburgemeester van de hoerenbuurt moeten zijn. Vuile praat te over met andere woorden op een plaat die tekstueel vaak de gemiddelde pubergesprekken niet overstijgt. Op de single "Baby" houdt hij zich nog aardig in en ook "Lonely" (over liefdesverdriet) bespeelt de nodige gevoelige snaren maar daar staat dan weer een nummer als "Stapleton Sex" tegenover dat in essentie niet meer is dan een wel heel visuele beschrijving van een stevig potje rampetampen.

Het is echter weinigen gegeven om met een uitgestreken gezicht zinnen als "Dick all shiny, helmet head bulging, smack it on your tooshie. When I hear the (click click) it’s wet and it’s gooshy (…) And slow it up, because I know how to fuck . Keep your pussy right there, don’t move, ooh
Holla at your boy, baby, do what it do . I love fucking you, your pussy’s the bomb." te brengen zonder als een derderangspooier over te komen. Dat de knappe productie (hier een stevige funktrack) hierin een niet te onderschatten rol speelt, staat uiteraard buiten kijf. Net zoals op zijn vorige albums weet Ghostface Killah perfect welk nummer om welke thematiek vraagt.

Het zacht vloeiende "Let’s Stop Playin’" is het gedroomde overspelnummer dankzij zijn zinderende seksuele ondertonen net zoals het vals vrolijke "Do Over" de berouwvolle inkeer van Don Juan die terugkijkt op wat hij verloren heeft van de nodige soul en zielenpijn voorziet. De andere kant van de medaille wordt moedig getoond in het op blaxploitation-leest geschoeide "Guesthouse" waar Ghostdini in de rol van horendrager gecast wordt. De pompende klanken uit "Not Your Average Girl" maken echter duidelijk dat hij zich niet zomaar aan gelijk welke vrouw bindt, al maakt het nogal stroperig melodramatische "Paragraphs Of Love" duidelijk dat de perfecte vrouw niet altijd vrij is.

Nochtans heeft de man genoeg te bieden zoals hij zelf in "I’ll Be That" duidelijk maakt op de funky tonen van een tweede seventies track, inclusief fluittonen. In "Stay", een fluweelzacht nummer, is hij niet te beroerd zijn verovering te smeken bij hem te blijven in plaats van terug te keren naar haar vriend. Op dat vlak klinkt het met een psychedelic soul-getinte gitaarlick gezegende "Goner" alvast een pak optimistischer. Ghostdini mag op deze plaat dan wel zijn portie hartenleed gekregen hebben, de stadspoëet heeft wel degelijk het lot uit de loterij en daar laat het soulvolle "Forever" geen misverstanden over bestaan.

Op Ghostdini Wizard Of Poetry In Emerald City kiest Ghostface Killah niet alleen voor een nieuw personage maar ook voor een semi-nieuw geluid. Waar op zijn vorige albums zijn hiphop doorsneden werd met allerlei vormen van funk, soul en jazz is Ghostdini Wizard Of Poetry In Emerald City een pure soulplaat geworden zonder zijn hiphopachtergrond te verloochenen. En het mag dan wel niet zijn beste album zijn maar zoals hij op "Icecream" al zei: "Excuse me hon, the Don mean no harm, turn around again God damn, backyard’s bangin like a Benz-y . If I was jiggy, you’d be spotted like Spudz McKenzie ."

http://www.ghostfacekillah.com/
http://www.ghostfacekillah.com/
Def Jam

verwant

Ghostface Killah & Adrian Younge :: Twelve Reasons To Die

Hiphop en het criminele milieu hebben, althans op papier...

Wu-Tang Clan :: Legendary Weapons

De doortocht van de legendarische Wu-Tang Clan in de...

Ghostface Killah :: Apollo Kids

Er was een tijd dat het Wu-Tanglogo over alles...

Ghostface Killah :: The Big Doe Rehab

Hij is een van de bekendste en meest succesvolle...

Ghostface Killah :: The Pretty Toney Album

Meer dan tien jaar nadat hun eerste cd uitkwam...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in