Een Bodemloos Bestaan (Shaw)

Het doet deugd verrast en overweldigd te worden door een strip. Als ervaren lezer is die ervaring jammer genoeg zeldzaam. Dash Shaws Een Bodemloos Bestaan is overweldigend op vele vlakken.

De familie Loony is opnieuw samen in het ouderlijke huis aan zee. De drie kinderen hebben elk hun eigen leven opgebouwd en zijn meer en meer van elkaar en van hun ouders vervreemd geraakt. Vader en moeder verrassen echter iedereen door stomweg hun echtscheiding aan te kondigen. Die aankondiging is de katalysator voor een wervelwind aan onverwerkte trauma’s en etterende misverstanden. Elk van de personages graaft diep in zichzelf en in de anderen. Tegelijk vermengt Dash Shaw zijn ambitieuze familiesage met enkele mysterieuze ontdekkingen in het huis. Alles grijpt terug op dat gezamenlijk verleden en zo krijgen we een onwerkelijk complex beeld van een uiteindelijk heel alledaagse familie.

Dash Shaw debuteerde met dit boek in 2008 op het internationale toneel. Eerder maakte hij al verschillende uitgaven in eigen beheer of bij kleinere uitgeverijen. Sinds A Mother’s Mouth uit 2006 werd hij opgemerkt door Fantagraphics, die hem aanboden om Een Bodemloos Bestaan uit te geven. Zijn volgende boek zal dan weer bij het prestigieuze Pantheon verschijnen. De 26-jarige Amerikaan heeft met andere woorden een stevige carrière gekend de laatste jaren. Met zijn 720 pagina’s is Een Bodemloos Bestaan zeker geen evidente striplectuur.

De tekeningen van Shaw zijn geen spek voor ieders bek. We durven er geld op inzetten dat het merendeel van de toevallige passanten ze als ‘lelijk’ zou omschrijven. Ze ogen onbeholpen en soms zijn ze zelfs niet in staat om het verhaal overtuigend te maken. Het is dan ook een mirakel dat deze klepper toch een grote indruk nalaat. Door het vakkundig componeren van zijn bladzijden vliegen we van de ene naar de andere verhaallijn en ook de teksten passen bij elk personage. Elk lid van de familie heeft een heel eigen karakter meegekregen en Shaw besteedt veel tijd aan het vormgeven van de verhoudingen tussen de figuren.

Een Bodemloos Bestaan draait om meer dan enkel een familieverhaal. In het huis worden geheime gangen en voorwerpen gevonden, die telkens weer een schat aan verhalen en verrassingen boven water halen. Shaw laat dit allemaal zo knap in mekaar haken, dat we onze reserves tegenover de tekeningen vrij snel achterwege lieten. Naast Bodyworld voor Pantheon in 2010, staat ook bij Fantagraphics nog nieuw werk van Dash Shaw in de steigers. In november verschijnt daar een verzameling kortere verhalen. Met Een Bodemloos Bestaan heeft Shaw zich in ieder geval gevestigd als een jonge auteur met een grenzeloze vertelambitie. Wij volgen zijn stappen alvast nauwgezet.

Shaw
http://www.dashshaw.blogspot.com/
http://www.dashshaw.blogspot.com/

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in