Nieuwe plaat van Owen Pallett’s Final Fantasy

De gamers onder jullie mogen terug van het puntje van hun stoel gaan, want dit artikel gaat niet over een nieuwe game. Het gaat daarentegen wel over het nieuwe album Heartland van Owen Pallett, met zijn soloproject Final Fantasy. Of hoe er naast vele collaboraties toch nog tijd is voor geweldige eigen tunes.

Quizvraagje: wat hebben The Last Shadow Puppets, Arcade Fire en Beirut gemeen behalve goede muziek? Klopt, niemand minder dan singer-composer Owen Pallett. Hij schreef arrangementen voor Arcade Fire en het nieuwe project van Alex Turner, The Last Shadow Puppets. Met Beirut werkte hij samen aan een EP: Spectrum, 14th Century. Als dat nog niet genoeg is, droeg hij dit jaar bij aan de nieuwe platen van The Pet Shop Boys en Mika.

Pallett’s solo-project, Final Fantasy, is een ludieke knipoog naar de eindeloze reeks melodramatische video games, waar hij verzot op is. Niet toevallig dat het tweede album, He Poos Clouds, gebaseerd is op Dungeons & Dragons. Dit album bestaat volledig uit liedjes uitgevoerd door een — zelf ingespeeld — strijkerskwartet. De Canadese violist kreeg loon naar werken, want hij werd hiervoor in 2006 beloond door een jury van muziekjournalisten met de prestigieuze Polaris Music Prize.

Pallett is de laatste jaren bijna non-stop op tour geweest met zijn one-man band Final Fantasy. De live ervaring wordt omschreven als “adembenemend” en “fairly sublime”; vertaling van dat laatste zou té veel af doen aan het superlatief. “Maar Pallett staat alleen op het podium, met slechts een viool?” vraagt u. Dat klopt, hij maakt gebruik van een loopstation, waarmee hij een breed spectrum aan terugkerende geluiden kan creëren. Een techniek die door menig anderen gebruikt wordt, maar slechts door enkelen “fairly sublime”.

Heartland is een multinationale plaat; ze werd opgenomen in vier verschillende landen. “Recording wise, it’s going to sound exactly like He Poos Clouds but with better microphones”, aldus Pallett. “No more weak, fey shit! Except the singing. That will always be tacky.”

Heartland zal vanaf 11 januari te koop zijn. Van ons mag iedereen wel een exemplaar in huis halen. Wij hopen alleszins dat Owen Pallett met zijn Final Fantasy langs ons kleine belgenlandje komt!

De tracklisting:

 1. Midnight Directives
 2. Keep the Dog Quiet
 3. Mount Alpentine
 4. Red Sun No. 5
 5. Lewis Takes Action
 6. The Great Elsewhere
 7. Oh Heartland, Up Yours!
 8. Lewis Takes Off His Shirt
 9. Flare Gun
 10. E Is for Estranged
 11. Tryst with Mephistopheles
 12. What Do You Think Will Happen Now?
www.finalfantasyeternal.com
www.myspace.com/ffinalffantasy
www.finalfantasyeternal.com

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Beirut :: Artifacts

De kracht van verandering was nooit echt het credo...

Beirut

Beirut :: Gallipoli

De nieuwe Beirut klinkt bewust afgesleten, in een geslaagde...

Beirut :: Gallipoli

Heuglijk nieuws. Na het aan bloedarmoede lijdende No No...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in