Het Molitorzwembad (Cailleaux & Bourhis)

Voor hun eerste samenwerking stortten tekenaar Christian Cailleaux en tekenaar Hervé Bourhis zich op het leven en werk van Boris Vian. Hoewel vrij beperkt in omvang, is het resultaat een aangename introductie tot een van de grootste Franse artiesten van de voorbije eeuw.

Het korte, maar ongelooflijk veelzijdige leven van Boris Vian vatten in amper zeventig pagina’s is eigenlijk een onmogelijke opdracht. Toch is het dat wat Christian Cailleaux en Hervé Bourhis getracht hebben in Het Molitorzwembad. En deels is hen dat nog gelukt ook.

Het Molitorzwembad vormt dan ook een prima kennismaking met Boris Vian. De lezer leert de artiest kennen op jonge leeftijd, een kwajongen nog. Desondanks is Vian al op zeer jeugdige leeftijd in de greep van zowel jazz als de hartaandoening die hem uiteindelijk fataal zal worden. Ondanks en misschien zelfs mede door die aandoening ontwikkelt Vian zich al snel tot een zeer gedreven kerel die weet wat hij wil en die zich niet snel van zijn plan laat afbrengen, zelfs niet door de Tweede Wereldoorlog.

Maar het pad van Vian loopt niet over rozen. Naast de hartkwaal krijgt hij te kampen met financiële en amoureuze problemen en bovendien wordt de kwaliteit van zijn werk niet altijd erkend — soms tot in de rechtzaal toe. Toch is het levensverhaal van Vian geen bittere vertelling. Op zich is het zelfs een inspirerend album, zij het wel eentje waar Vianadepten niet veel aan zullen hebben.

Het Molitorzwembad fietst immers heel fragmentarisch doorheen het leven van de vroeg gestorven schrijver/journalist/dichter/zanger/jazztrompettist. Nergens wordt echt lang of diepgaand stilgestaan bij een periode uit het leven van Vian. Eerder bieden de auteurs snapshots van een rijk gevuld bestaan. Aan de lezer om zelf op zoek te gaan naar meer.

En meer is er: Vian schreef zowel onder eigen naam als onder pseudoniem een aanzienlijk aantal boeken en wie op zoek gaat, zal zonder al te veel moeite muziek van de man tegenkomen. Ook over zijn leven zijn enkele biografieën op de markt. Wie het echte werk wil, weet dus wat gedaan. Maar als het aankomt op het prikkelen van de nieuwsgierigheid, zit het met Het Molitorzwembad wel snor.

http://www.dupuis.be
http://www.dupuis.be

recent

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Wil

Als een van de weinige Vlaamse oorlogsfilms, maakt Wil een...

PJDS :: Beach Head

PJDS doet het weer: tegen de tijdsgeest in een...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in