Familie Suikerbuik 1 :: Senioren op het net! (Binet)

Glad IJs gaat verder met gewaagde vertalingen. Familie Suikerbuik is een klassieker in Frankrijk. Of ook wij ook voor de bijl gaan, is echter twijfelachtig.

Fluide Glacial is een gerenommeerde naam in Frankrijk. Dit satirische striptijdschrift biedt sinds jaar en dag een onderkomen voor jonge humoristische stripmakers en heeft zo al mee aan de wieg gestaan van de carrière van grote namen als Manu Larcenet, Philippe Dupuy en Charles Berberian. Gaandeweg heeft het blad dan ook een heel typisch Franse invalshoek gekregen, wat de vertaalbaarheid naar andere landen bijzonder moeilijk maakt. Toch heeft Glad IJs vorig jaar de sprong gewaagd en verschijnen er sindsdien regelmatig vertaalde albums.

Christian Binet is één van de sterkhouders van het tijdschrift. Sinds het begin van de jaren tachtig maakt hij met de regelmaat van de klok strips in verschillende reeksen en one-shots. Eén van zijn bekendste creaties is zonder twijfel Les Bidochon, wat nu vertaald werd als Familie Suikerbuik. Ze zijn een stel Franse ouderlingen die commentaar geven op wat de actualiteit brengt. Dit eerste Nederlandstalige deel, Senioren op het net!, is eigenlijk album 19 in Frankrijk. Het overkoepelende thema van alle kortverhalen is logischerwijs het internet, en de uitgever wilde zo inpikken op de actualiteit voor het lanceren van de reeks.

De figuren uit Familie Suikerbuik zijn behoorlijk vlak. Ze dienen enkel als middel om een situatiegrap aan te brengen. Hun eigen karakter of achtergrond voegt niets toe aan het verhaal. Na enkele verhalen begint dit toch wat te storen, ondanks de vaak schitterende vondsten van Binet. Zo is zijn keuze om een begrip als spam te laten uitbeelden door een menselijke figuur de aanleiding voor tal van herkenbare absurditeiten. In dit album gebruikt Binet meneer en mevrouw Suikerbuik dan ook louter om zijn visie op een modern verschijnsel als het internet te geven. De contrasten met het leven voor het internet zet hij nogal clichématig in de verf, maar het zijn de technische vondsten zoals mijnheer Spam, die de hele tijd "Is your girlfriend satisfied?" loopt te debiteren, die dit album de moeite waard maken. De tekeningen bieden immers ook geen meerwaarde en doen redelijk gedateerd aan.

Glad IJs doet haar naam eer aan: elke uitgave lijkt opnieuw een groot risico. We vragen ons af welke doelgroep men met albums als deze Familie Suikerbuik voor ogen heeft. Humor verkoopt sowieso moeilijk in albumvorm. Familie Suikerbuik lijkt iets te veel een relict uit vervlogen tijden dat ter reanimatie een dosis actualiteit heeft meegekregen.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in