De split van Oasis :: een ooggetuigenverslag

De brede glimlachen zouden tranen worden, vreugde zou op enkele seconden worden omgetoverd tot woede, de teleurstelling aan de Seine in Parijs was groot want – voor de zoveelste keer – ging Noel Gallagher’s op de loop. Het is niet te bedenken hoe deze hele nachtmerrie gaat aflopen voor de organisator, want – voor het tweede jaar op rij (Amy Winehouse in 2008, elv) – laat dé headliner van Rock en Seine het afweten.

Het was omstreeks kwart voor tien, en La Grande Scene stond al afgeladen vol, vol met fans die wachtten op een groep die toen misschien al niet meer bestond. Bloc Party’s gitaren weergalmden in de verte, maar het was vooral bijzonder te zien hoe er nog steeds mensen toestroomden om Oasis te bekijken. Wie had op dat moment durven denken dat de gebroeders Gallaghers in de loges aan het vechten waren. Niemand, maar ook niemand had een vermoeden wat er in de backstage aan de gang was toen op het geplande uur nog steeds geen enkel instrument op het podium te bespeuren was.

Niet dat het een verrassing zou zijn dat de Gallagher brothers op elkaars gezicht zouden rammen. Het gebeurde in het verleden al zo vaak, maar dat het nu weer zou gebeuren zou ondenkbaar zijn. Het drong langzaam tot ons door dat er iets niet klopte, maar Oasis is een wereldgroep en daar horen streken bij. Te laat op het podium verschijnen zou het publiek nog meer opgewonden maken, maar nooit verschijnen zou een duivelse truc zijn.

Een dikke tien minuten later klonk het over de wei: “Dames en heren, het is om jullie te melden dat het concert van Oasis is afgelast. Wegens een vechtpartij in de backstage heeft Noel Gallagher besloten het festival en de gehele Europese tour te verlaten. Wij excuseren ons hiervoor.” We konden er wel mee lachen, leuk grapje is dat. We kijken eens rond en zien verscheidene aarzelende blikken. Het was helemaal geen grap, want toen het bericht een tweede en een derde maal werden herhaald kwam de melding zelfs op de tv-schermen.

“Merde” is de eerste reactie uit het publiek, maar het zou daar niet bij blijven. Boe-geroep, scheldwoorden én vliegende bekers zouden in het rond vliegen. “It’s with some sadness and great relief to tell you that I quit Oasis tonight. People will write and say what they like, but I simply could not go on working with Liam a day longer.” Het sprookje zou uit zijn volgens Noel, voor de zoveelste keer.

“I’m convinced the band will reunite because they do love each other very much, but they’ve always been very different. The funny thing is, they didn’t fight as children. They didn’t fight until they started the band. I hope this isn’t the end of Oasis. I don’t think it is. They’re just tired at the end of the tour. They’ve had fights before and got over it”, aldus moeder Gallagher. Het vechten kenden we al van tevoren, maar dat Liam en Noel van elkaar hielden is nieuw. Maar ook volgens ontdekker Alan McGee zullen de broertjes het vroeg of laat ooit wel bijleggen.

Dat valt nog te bezien. Waarschijnlijkste scenario nu? Noel maakt eindelijk die soloplaat, Liam gaat koppig alleen door met Oasis tot steeds wisselende bandleden en dalende publieksaantallen hem iets duidelijk maken. Waarna er misschien — misschien! — een emotionele hereniging in zit. Tot de volgende vechtpartij, natuurlijk. Want sommige dingen zullen nooit veranderen.

http://www.oasisinet.com
http://www.oasisinet.com

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Liam Gallagher

Liam Gallagher

Oasis :: Supersonic

Oasis dus. Stelletje straatschoffies dat zich uit de diepten...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in