Behemoth :: Evangelion

Van komkommertijd in metalland is er nooit sprake. Deze keer komt het onheilspellende nieuws uit Polen, want Behemoth opent met Evangelion voor de negende keer het vuur. Weer zonder zijn doelwit te missen en met af en toe een verrassingsaanval in petto.

Behemoth, opgericht in 1991, groeide van een weinig opvallend black metal-bandje uit tot een van de vlijtigste gezelschappen in de wereld der extreme metal. De satanische bende uit Gdansk kreeg pas naam in 1998 met de release van Pandemonic Incantations met dank aan nieuwbakken drummer Inferno’s oertalent en de ommezwaai naar death metal. Het creatieve duo Nergal en Inferno slaagde erin een eigen stijl te definiëren — waarvoor de verschrikkelijke term “blackened death” bedacht werd — en trok die ook door op Satanica en Thelema.6. De band groeide verder met Zos Kia Cultus: Here And Beyond — dé gulden middenweg tussen de vertrouwde death en black — en choqueerde zowaar met Demigod in 2004 door het extreem technische gehalte, inbreng van Oosterse folk en meer diepgaande teksten over occultisme en paganisme. Het twee jaar oude The Apostasy was dan weer de logische navolging van het typische bandgeluid.

Na de eerste luisterbeurt komt ook het nieuwe Evangelion behoorlijk vertrouwd over: we horen weer de afmattende drums, oeruithalen van zijne kwaadaardigheid Nergal en enkele sporadische gitaarsolootjes. Beste voorbeelden van dat beuken in Behemothiaanse traditie zijn — hoed u voor de songtitels — “Transmigrating Beyond Realms Ov Amenti”, met geniale drumpassages, “Defiling Morality Ov Black God”, “Alas, Lord Is Upon Me” en “Shemhamforash” met een verrassend leuke solo. Er is echter meer te ontdekken als je de pantzeraanvallen van Behemoth overleeft, al is een algemene tolerantie voor metal vereist. Zo is er de uiterst genietbare geluidsmix verzorgd door Daniel Bergstrand en Nergal. Reken daarbij de hoogtechnische mix van de voor metalfans al goddelijke Colin Richardson en veel kan er niet meer mislopen.

Bovendien lijkt alles netjes aan elkaar gelijmd door lichte keyboardlijnen. Let bijvoorbeeld goed op de overgangen in “Ov Fire And The Void” — verschenen met een heerlijk expliciete video — waarbij Inferno ook weer kanonsvuur uit zijn basdrumpedalen haalt en Nergals misantropische stemmen door merg en been snijden. Ook vanuit dit nummer gaat een ongenadige kracht dat ongetwijfeld concertzalen in het najaar in slagvelden zal omtoveren.

Een klein minpunt op deze negende boreling is het gemis van mysterieuze passages als op Demigod tussen al dat gebeuk. Maar de Polen hebben met “Lucifer” nog een glorieuze afsluiter klaar: een acht minuten durend geweldstuk met duidelijk meer atmosfeer en melodieuze black metal in vergelijking met het gebeuk wat we van Behemoth gewoon zijn. Van dit kaliber hadden we gerust meer passages op Evangelion willen horen.

Behemoths nieuwe kwade boodschap komt aan als oorverdovende donderslag bij een mooie zomerhemel. Voor de metalfans met weinig geduld ligt deze plaat waarschijnlijk in dezelfde lijn als de twee voorgangers maar de piekfijne productie, de immer bevestigende oerkracht en enkele uitschieters — “Lucifer” op kop — zorgen voor een weergaloos metalalbum. Zijn status als de hardwerkende leiders van de extreme metal heeft Behemoth alweer bevestigd.

http://www.behemoth.pl
http://www.myspace.com/behemoth
http://www.behemoth.pl

verwant

Eindejaarslijstje 2022 van Philippe Nuyts

Globaal gezien wint elk jaar tegenwoordig een lelijkheidsprijs. De...

Behemoth :: I Loved You At Your Darkest

Dé metalband van het moment? Er is maar één...

Me And That Man :: Songs Of Love And Death

Als een muzikant die vooral bekend is binnen één...

Behemoth :: Evangelion

Nuclear Blast, 2009 Behemoth is al meer dan vijftien jaar...

Behemoth :: The Apostasy

Regain, 2007 Het lijkt wel een natuurwet: goede deathmetalbands komen...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in