De Vliegenkoning 1 :: Hallorave (Mezzo & Pirus)

Liefhebbers van snoeiharde stripverhalen, opgelet. De heren Mezzo en Pirus hebben opnieuw een meesterstukje afgeleverd. Onder de naam De Vliegenkoning beweegt het zich richting stripwinkel.

Vorig jaar liet uitgeverij Sherpa ons al kennismaken met twee oudere strips van het illustere duo Mezzo (echte naam Pascal Mesemberg) en Michel Pirus. Twee Killers (1995) en Mickey Mickey (1997) vielen meteen al op door de donkere, broeierige sfeer. Vakgenoten als Charles Burns en Daniel Clowes leken nooit ver weg, hoewel de verhalen van Pirus duidelijk de boter bij de hardboiled misdaadfilms haalden. Toen al vonden we het verwonderlijk dat beide heren wel degelijk Frans van origine waren, terwijl hun werk zo Amerikaans oogt als een overbelegde hamburger.

Nu heeft Sherpa als startschot van haar twintigjarige bestaan in 2009 het eerste deel van De Vliegenkoning vertaald. Deze strip won in 2006 op het festival van Angoulême nog de prijs voor het beste scenario, en dat toont zich. Het gaat in feite om een puzzel van korte verhalen waarin telkens dezelfde personages terugkeren, op een ander moment in de chronologie. Met alle verhalen naast elkaar te leggen ontstaat er zo een kluwen van verhaallijnen die wonderwel allemaal langs en door elkaar heen evolueren.

De vliegenkoning uit de titel is Eric Stein, een pillenvretende en bronstige jongeman die bij tijd en wijle een vliegenmasker opzet en zich dan de koning van de vliegen noemt. Rond hem heen cirkelen verschillende figuren in toenemende graad van marginaliteit die elkaar allemaal de duvel willen aandoen en er tegelijk zelf beter van worden (lees: meer pillen kunnen slikken). De sfeer is in alle verhalen uiterst gespannen en nergens komt er een zonnestraaltje priemen door die laag van verderf en geweld.

De kleuren van Ruby lijken ook allemaal met zwart vermengd te zijn en het tekenwerk van Mezzo blijft zijn hoogstaande standaard getrouw. Strak, hard en zonder de minste emotie, ploegt hij zich een weg door Pirus’ hersenspinsels. Ook hier lijkt Charles Burns nooit ver weg, maar in De Vliegenkoning heeft Mezzo een volledig eigen stijl gevonden. Vooral zijn ongewone en verrassende camerastandpunten, gecombineerd met een bijzonder strakke pagina-indeling, leveren meermaals prachtige staaltjes van visuele vertelkunst op.

Begin 2010 staat het tweede deel van deze trilogie al op het programma bij Sherpa. De eigenaars van een stevige maag weten dus waarheen, want ondanks de bizarre personages blijft er toch altijd een zweem van menselijkheid aanwezig in hun soms onbegrijpelijke daden. Mezzo en Pirus maken misdaadverhalen op het scherp van de snede.

Mezzo
http://www.sherpa.nu
http://www.sherpa.nu

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Mezzo & J.M. Dupont :: Love in Vain

Een dubbelcd. Twee blinkende schijfjes. Dat is wat volstaat...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in