In Memoriam :: Michael Jackson

De King Of Pop is niet meer. Op 50-jarige leeftijd is Michael Jackson bezweken aan een hartstilstand in zijn optrekje te Los Angeles. Mogelijk ligt een overdosis medicijnen aan de basis van het hartfalen maar over de juiste doodsoorzaak is het laatste woord ongetwijfeld nog niet gezegd. De ironie van het lot wil dat de superster zich net aan het voorbereiden was op een grootse comeback. Te beginnen op 13 juli zou hij in Londen maar liefst 50 uitverkochte concerten geven.

Fan of niet, niemand kan buiten het gegeven dat Michael Jackson een unieke carrière heeft uitgebouwd. Van een talentvol kindsterretje groeide hij eerst uit tot een globaal popicoon en later tot een getormenteerde hoofdrolspeler in allerlei rechtszaken en tabloidverhalen.

Alles begon met The Jackson 5, de muzikale familieonderneming die door de piepjonge Michael naar de top van het Motownfirmament werd gezongen in de late jaren 1960. De hits volgden elkaar in ijl tempo en het duurde niet lang voor de prille tiener Jackson soloplaten uitbracht op het legendarische platenlabel uit Detroit. Na geschillen met Motown over de artistieke controle verhuisde Michael met The Jacksons (de “5” moest weg uit juridische overwegingen) naar Epic.

In 1978 beleefde Michael Jackson een sleutelmoment in zijn muzikale carrière toen hij tijdens de opnames van “The Wiz”, een filmadaptatie van de Tovernaar van Oz, producer Quincy Jones leerde kennen. Onder zijn auspiciën bereikte de zanger zijn artistieke en commerciële hoogtepunt. Thriller, zijn pièce de résistance uit 1982 is tot op heden het best verkochte album ooit – en in deze digitale tijden ziet het er niet naar uit dat die verkoop nog kan overtroffen worden. In die jaren gaf de koning van de popmuziek ook mee vorm aan het succes van de jonge MTV en de videoclip in het algemeen – kan iemand de Moonwalk nog eens voordoen?

Michael Jackson leefde zijn hele bewuste bestaan eigenlijk in zijn eigen televisieshow maar toen het commercieel succes planetaire vormen aannam, was zijn privé-leven meer dan ooit voer voor paparazzi. Zijn huwelijken (met Lisa Marie Presley en Debbie Rowe), zijn ietwat vreemde opvattingen over opvoeding (denk aan het beeld van Wacko Jacko die zijn jonge spruit boven een Berlijns balkon houdt) en vooral zijn ontelbare bezoekjes aan de plastische chirurg werden breed uitgesmeerd.

Altijd op zoek naar meer en groter verloor Michael Jackson in de jaren 1990 steeds meer van zijn culturele relevantie en zijn zelf opgekleefde epitheton “King Of Pop” devalueerde zienderogen. Aanvankelijk compenseerde hij dat nog door zich in te zetten voor allerhande goede doelen maar later werd zijn imago voorgoed besmeurd door allerlei onkiese verhalen over zijn omgang met zijn vaak erg jonge fans. De beschuldigingen van kindermisbruik culmineerden in een grote rechtszaak.

In 2005 volgde weliswaar een vrijspraak over de hele lijn maar de jarenlange juridische strijd én artistieke inactiviteit – zijn laatste album verscheen in 2001 en zijn laatste tournee dateert van 1997 – lieten Michael Jackson achter met een schuld van vele miljoenen dollar. De groots opgezette comeback in Londen moest zijn tekorten aanzuiveren en zijn carrière opnieuw lanceren. De 50 concerten zouden slechts een begin zijn geweest want er waren ook plannen voor een heuse wereldtournee, verschillende films, een museum à la Graceland én, ja hoor, nieuw werk.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

http://www.michaeljackson.com
http://www.michaeljackson.com

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Compact Disk Dummies :: Neon Fever Dream

Sciencefiction dansmuziek is al lang véél meer dan het...

Michael Jackson :: Xscape

Op zijn tweede postume plaat klinkt Michael Jackson levendiger...

Win van alles van Michael Jackson

25 jaar geleden bracht Michael Jackson Bad uit, de...

BEST OF :: Michael Jackson

Geef toe: meestal zijn ze uw geld niet waard,...

Immortal telt in België 1 track minder

We berichtten gisteren al over het postuum remix-album Immortal...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in