Servitude 2 :: Drekkars (Bourgier & David)

Het eerste deel van Servitude was een van de revelaties van 2008. Nu brengt Daedalus het tweede deel uit in vertaling. De auteurs geven blijk van een grote ambitie.

Het Koninkrijk van de Zonen van de Aarde is een tumultueuze wereld. Verschillende volkeren staan elkaar naar het leven. In het eerste deel van deze fantasy-reeks maakten we kennis met de provincies Anoroer en Veriël. Dit tweede deel draait dan weer rond het vergeten volk van de Drekkars. In het verleden sloten zij een verbond met de draken, terwijl de anderen de banden met de giganten aanhaalden. Servitude is duidelijk een groots opgevat epos waarin voldoende ruimte gelaten wordt om de complexe en rumoerige geschiedenis van dit rijk te laten doorsijpelen tussen alle complotten, moorden en oorlogen die de volkeren teisteren.

Scenarist Fabrice David kiest er voor om in dit tweede album enkel op de laatste pagina een van de gekende personages uit deel een op te voeren. Dat is gedurfd, maar toont meteen aan dat Servitude niet slechts een hoofdpersonage telt. Achteraan het album vindt men overigens een uitvoerige reeks appendices die verschillende specifieke Drekkar-termen nader toelichten. De protagonist van dit album is eigenlijk Sëkal d’Ægor. Hij is de Hægemoon, de grootmeester en verbindingsman van de Keizer, en bevelhebber over de legers van de Drekkars. De strijd met de Keizer om het werkelijke leiderschap van de Drekkars zorgt voor mooi vuurwerk in dit veeleisende album.

Eric Bourgier mag echter niet vergeten worden. Ook hij haalt het onderste uit de kan en tovert opnieuw prachtig uitgewerkte realistische platen die nooit verzanden in goedkope effectenjagerij. Het blijft een mirakel hoe hij met enkel grijs, beige en bruin zo’n variatie en beeldenpracht uit zijn tekenmateriaal kan halen. Zowel scenarist als tekenaar gaan tot het uiterste om van Servitude een geloofwaardig universum te maken, ondanks de duidelijke fantasy-setting. De gedetailleerde kaart op de schutbladen en het al vermelde overzicht met aanvullingen en verklaringen maken deze Servitude tot een taaie brok met een grote rijkdom aan facetten.

De auteurs hebben met Servitude een reeks van vijf delen op de planning staan. Ze weten overduidelijk waarmee ze bezig zijn en dat spreekt uit elke pagina van deze schitterende strip. Ondergetekende mag dan doorgaans niet zo hoog oplopen met fantasy, als het zo meesterlijk gebracht wordt als in Servitude dan maken we graag een uitzondering. Wellicht zal het nog enkele jaren wachten worden op het vervolg, maar herlezen is bij deze Servitude geen overbodige luxe.

Bourgiers
http://www.uitgeverijdaedalus.be
http://www.uitgeverijdaedalus.be

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

De Wegen van de heer 1 :: 1066 – Hastings (Calderon, David & Lassabliere)

De liefhebbers van pure historische fictie kunnen op hun...

De Donkere Toren :: De jonge jaren van de scherpschutter (Lee, Isanove, Furth, David & King)

Voor de liefhebbers van de boeken van Stephen King...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in