65DaysOfStatic :: Escape From New York

Twijfels in het kamp van 65DaysOfStatic. Welke richting het uitmoet met de band en hoe een nieuw album zou moeten klinken, daar zijn ze immers aan geen kanten uit. Om wat tijd te kopen komt de groep nu met Escape From New York op de proppen, tegelijk liveplaat en tourdvd.

Eerst een verklaring waarom we deze 'tussenin'-release bij de DVD's catalogeren en niet bij de platen: Escape From New York is geen interessant live-document. Het is moeilijk om muziek die voor een groot stuk op elektronica berust live te capteren (alles klinkt sowieso vrij juist), met geen middelen kun je de energie en het zweet die 65DaysOfStatic live kenmerken in geluid alleen vatten.

Nochtans was het geen slecht idee om in deze fase van de band een liveplaat uit te brengen. Dat de keuze om de laatste plaat The Destruction Of Small Ideas van een erg natuurlijk geluid zonder extra compressie te voorzien niet de meest gelukkige was, daar zijn de bandleden ondertussen zelf ook van overtuigd. Een plaat die zou laten horen hoe verpletterend "A Failsafe" en "These Things You Can't Unlearn" eigenlijk zijn, had een vorm van eerherstel kunnen betekenen.

Misschien heeft het eerder met logistieke redenen te maken dat werd gekozen voor twee shows die de groep speelde in het voorprogramma van The Cure, maar daardoor is ook de setlist meer gericht op de "herkenbaarheid" (hoe relatief ook): voor een publiek van goths die waarschijnlijk nog nooit van de band gehoord hadden, koos 65DaysOfStatic voor een dwarsdoorsnede van de meer gemakkelijke eerste twee platen. Dat levert volstrekt geen meerwaarde op, al zijn de techno- en drum'n'bass-interventies best te smaken. Meer dan een idee welke richting het nu uitkan zijn die echter niet.

Neen, dan geeft 65Doc: A Road Movie, dat samen met de liveplaat Escape From New York vormt, een beter beeld van de groep anno 2008. Dit is een groep die het voor de wind gaat, maar bij wie tegelijk de twijfel is toegeslagen. Tussen alle tourongein en livenummers (daarvan zijn er een aantal in de documentaire integraal opgenomen en hier werkt dat wel: het zweet en de energie spat er vanaf en je voelt wat voor topsport het elke keer voor de muzikanten moet zijn), geven ze het zelf met zoveel woorden toe: ze weten niet meer waar het naartoe moet op dit moment.

Misschien is het meest significante citaat wel dat van drummer Rob Jones: "Ik kijk ernaar uit om The Destruction Of Small Ideas achter ons te laten na deze tour. Die plaat heeft voor heel wat problemen met ons zelfvertrouwen gezorgd. De reacties erop waren erg onverwacht." Het wordt niet met zoveel woorden gezegd, maar ze weten dat de productie van die plaat, ondanks een juist uitgangspunt, geen goed idee was. "Ons zelfvertrouwen heeft een serieuze knauw gekregen nadien", zegt ook gitarist Joe "Fro" Wolinsky, " Ik weet niet wat er nu gaat komen, en dat is spannend, maar ook erg opwindend."

Natuurlijk gaat het ook over de ecologische betrokkenheid van de groep en de bandleden doen geen moeite om te verbergen dat ook zij de antwoorden niet hebben op het feit dat touren een onverantwoorde ecologische voetafdruk met zich meebrengt. "Muziek maken is een heel egoïstische daad. Het enige wat we kunnen doen is ons publiek wat bewust maken van de problemen die er zijn", klinkt het. "Maar muziek gaat het niet veranderen."

Op die manier is deze hele documentaire op zich een still uit de film die de hele carrière van de band zou vertellen. Even dat beeld van de groepsleden die elkaar in de kleedkamer voor een zoveelste concert in de ogen kijken en toegeven dat ze er even niet meer uitkomen. Dat was 65DaysOfStatic ergens halfweg vorig jaar. Dit jaar wordt er aan een plaat gewerkt. Opnieuw tussen het touren door, want er moet overleefd worden, en after all: het is de essentie van hun muziek.

Maar er wordt gewerkt en gewroet, dat blijkt uit de site van de groep. Onlangs lieten ze weten alle nieuwe nummers op twee na alweer geschrapt te hebben. Op dit moment luidt de marsrichting: "meer dansbaar, minder bizarre maatwisselingen". Maar dat het morgen alweer anders kan zijn, lijdt geen twijfel. Wordt vervolgd, heet dat dan.

http://www.65daysofstatic.com
http://www.65daysofstatic.com
Monotreme

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

BEST OF :: 65daysofstatic

Geef toe: meestal zijn ze uw geld niet waard,...

Roadburn Redux :: Online

Wat kan een online festival nog bijdragen na een...

Het beste van Dour volgens enola

Dit weekend, zoals elk jaar rond deze tijd, zou...

De staylist van (ml)

Emoties volgen van het ritme van de dag, en...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in