Exclusief :: ‘Sun Gangs’ van The Veils voorbeluisterd

Op 6 april pakken The Veils uit met het nieuwe Sun Gangs, een plaat die de bevestiging moet vormen van al het goeds dat Nux Vomica in 2006 bracht. Goddeau mocht al een eerste keer exclusief luisteren en brengt u nummer per nummer de indrukken.

 1. "Sit Down By The Fire" :: Sun Gangs begint waar Nux Vomica eindigt: ergens in de Australische woestijn, met een nummer dat erg aan The Triffids doet denken. Finn Andrews begint er solo aan, maar krijgt al snel gezelschap van omineuze drums die onweer spelen. Mooie opener.
 2. "Sun Gangs" :: Meteen een versnelling lager met deze titeltrack. Intens en ingehouden, zonder dat het tot een verlossende uitbarsting komt.
 3. "The Letter" :: De enige song die wat in de buurt van een single komt. Andrews' zang doet erg eighties aan, het gitaarlijntje echoot "Talk" van Coldplay, maar al snel barst het nummer van de stevige, uitwaaierende gitaren. Waarschijnlijk het sterkste nummer van Sun Gangs.
 4. "Killed By The Boom" :: Het kan nog een tandje rauwer. Over een strak tegenritme, krast en scheurt dit nummer als The Veils nog niet eerder deden.
 5. "It Hits Deep" :: Genoeg gerockt, tijd om weer eens ingehouden te gaan. Spanning opnieuw met een minimum aan instrumentatie; enkel Andrews en spaarzame gitaar, een verre bas en heel voorzichtig wat percussie.
 6. "Three Sisters" :: Opnieuw een rockertje. De ritmesectie haakt in elkaar op een manier die erg doet denken aan Woven Hand. Bezwerend en bezeten met een Andrews die vocaal ferm te keer gaat.
 7. "The House She Lives In"
 8. "Scarecrow" :: tweemaal rustig en ingetogen. Eerst een mooie ballad met strijkers en een atmosferische bas. Daarna nog rustiger met erg dromerige zang van Andrews.
 9. "Larkspur" :: Epiek. Minutenlang bouwen The Veils dit nummer op met veel echo, een wegrollende bas en vaag feedbackende gitaar, tot dat uiteindelijk toch de ontlading komt waarin alweer Woven Hand te herkennen is.
 10. "Begin Again" :: Een rustige pianosong om Sun Gangs af te sluiten. Zo te horen wordt de nieuwe Veils een plaat die tegelijk van het hardste is dat ze al gedaan hebben en het rustigste. In elk geval is de pop van debuut The Runaway Found hier nergens meer te bekennen. Meer dan ooit kiest de groep voor een uitgebeend geluid dat weinig compromissen maakt.

Er zijn ook al wat concertdata bekend van The Veils. Voorlopig is echter nog geen Belgisch concert gepland, wel Nederlandse:

 • 6 mei: Vera, Groningen
 • 7 mei: Melkweg, Amsterdam
 • 8 mei: Mezz, Breda
 • 10 mei: Doornroosje, Nijmegen

Sun Gangs komt op 6 april uit op Rough Trade.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

http://www.theveils.net
http://www.theveils.net

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

The Veils

Hoe vaak hebben wij hier al de lof gezongen...

The Veils :: … And Out Of The Void Came Love

And out of the void came love, en zoals...

Finn Andrews :: 16 mei 2019, Minard Schouwburg

Alsof alles met The Veils maar een vingeroefening was....

Finn Andrews :: A Shot Through The Heart (Then Down In Flames)

Na vijf platen met The Veils heeft Finn Andrews...

The Veils :: 25 november 2016, Botanique

Het is lang vloeken geweest voor Veilsfans die de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in