Uchronie(s) New Byzance 1 :: Ruïnes & Uchronie(s) New Harlem 1 :: Roof (Chabbert, Tibery & Corbeyran

Uchronie(s) is een nieuw intrigerend project van de populaire scenarist Eric Corbeyran, waarvan de twee eerste delen zopas verschenen zijn in vertaling. Deze strip is niet voor een gat te vangen, zoveel is duidelijk.

Uitgeverij Daedalus lijkt de smaak van Eric Corbeyrans werken te pakken te hebben. Eerder publiceerden ze aan een razend tempo al het twaalfdelige De Wet van de 12 Tafelen en ook zijn klassieker De Zang van de Vampiers kent momenteel een revival bij de uitgeverij uit Genk. Uchronie(s) is één van Corbeyrans meest recente projecten. Deze twee eerste delen doen alvast uitkijken naar meer, want Corbeyran haalt alles uit de kast om de lezer te verrassen.

Uchronie(s) bestaat uit drie verhalen van elk drie delen die afgerond zullen worden met een epiloog. In elk verhaal wordt het verhaal van New York verteld vanuit een what if-standpunt. In New Byzance is de stad uitgegroeid tot een islamitisch bolwerk. Zwarten zwaaien de plak in New Harlem en hebben de blanken verdreven naar getto’s. Deze aanpak van ’de wereld op zijn kop’ werkt wonderwel dankzij de heel doorgedreven en minutieuze aanpak van de scenarist. Daarnaast gebruikt hij in elk verhaal dezelfde personages in een andere context en zelfs enkele plotwendingen keren terug, maar in een totaal ander kader en dus met een volkomen verschillende afloop. Elk album begint bovendien met een gelijkaardige scène. Het is een intrigerend spel waarin we meegesleurd worden en waarbij we onszelf telkens weer betrappen op het zoeken naar mogelijke parallellen.

In New Harlem is Zack Kosinski als zoon van een arm gezin gekocht door de rijke zakenman Tyrone Brown. Zack krijgt toekomstvisioenen en is dan ook van het grootste belang voor Browns firma. Twintig jaar later begint Zack echter te twijfelen of zijn visioenen wel kloppen, en zijn positie binnen het bedrijf komt meer en meer onder druk te staan. Ook in New Byzance neemt Zack één van de hoofdrollen voor zijn rekening. Daar staat hij in dienst van de heersende orde en dienen zijn gaven om iedereen op het rechte pad van het enige ware geloof te houden.

Uchronie(s) is een podium waarop Eric Corbeyran frontaal in de schijnwerpers staat. Zijn twee tekenende kompanen hebben hier een bij uitstek dienende rol. Eric Chabbert tekende eerder al de reeks Nova Genesis, naar een scenario van Pierre Boisserie. Zijn stijl sluit naadloos aan bij het gangbare realisme in de populaire avonturenstrips van vandaag. Echt opvallen is er echter niet bij. Dat is trouwens evenmin het geval voor Tibery (pseudoniem van Beka Tiberiu). Die heeft nog heel wat werk voor de boeg om ons te kunnen overtuigen. Wellicht zet hij met de twee volgende delen van New Harlem enkele stappen in de goede richting.

Uchronie(s) is zeker één van de beste hi-tech thrillerverhalen die we de afgelopen tijd hebben zien passeren. Corbeyran slaagt er in om te doen wat zo veel van zijn collega’s niet kunnen: verrassen. Binnen enkele weken begint ook het derde verhaal, New York, te lopen. We kijken al uit naar de nieuwe twists en turns die het verhaal daar weer zal nemen.

Chabbert
http://www.uitgeverijdaedalus.be
http://www.uitgeverijdaedalus.be

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

Corbeyran & Le Roux :: 14-18 :: 7. De rode duivel

Zoals de titel van de reeks aangeeft, gaat 14-18...

Chapuzet, Corbeyran & Brahy :: Cognac :: 1. De invloed van demonen

Een Franse whodunit-trilogie in landelijk Britse stijl, inclusief een...

Chabbert & Corbeyran :: Black Stone: 1. De magiërs

Veelschrijver Eric Corbeyran -- u kent hem zonder enige...

Metronom’ 1 :: Zero Tolerantie (Grun & Corbeyran)

Na het gesmaakte Het Verbond van de Opalen, slaan...

De Zang van de Vampiers – Levensvormen (deel 6)

Talent Er zijn zo van die stripreeksen die heel sterk...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in