95 % van de muziekdownloads zijn nog steeds illegaal

De IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) heeft na drie jaar verschillende onderzoeken uit 16 landen gebundeld en wat blijkt, de mensheid downloadt zich nog steeds helemaal suf zonder daarvoor te betalen.

Maar liefst 40 miljard muziekbestanden werden illegaal gedeeld in 2008 bleek uit de diverse onderzoeken. Dat komt dus neer op zo een 95 procent van alle muziekdownloads. Het schijnt moeilijk af te leren te zijn wat jarenlang gedoogd werd en ook de standpunten van de diverse overheden zijn nog steeds niet helemaal eenduidig wat de zaak ook niet helpt natuurlijk.

John Kennedy, voorzitter van de IFPI, roept wereldwijde regeringen nogmaals op om samen te werken met ISP’s om een betere regulering te krijgen zodat illegaal downloaden steeds minder een kans krijgt. Zoals hij zegt “regeringen beginnen te accepteren dat de strategie om niets te doen in het debat over vrije content, en het nalaten van ISP’s te bewegen om individuele eigendomsrechten te beschermen, geen optie is als men gezonde commerciële groei wil voor de digitale markt.”

Het is overigens niet allemaal kommer en kwel, want ook al gaat het slecht met de wereld -dat wordt je tot vervelens toe iedere dag ingepeperd- de digitale muziekindustrie lijkt er nog niet zoveel last van te hebben. Voor het zesde jaar op rij werd het jaar namelijk afgesloten met 25% meer verkoop internationaal en hadden online muziekwinkels tot 20% van de totale muziekverkoop in handen. In Belgie hebben muziekliefhebbers zo’n 5,7 miljoen singles en 480.000 albums online gekocht in 2008, meldt de Belgian Entertainment Association, dat is 26 procent van de totale marktomzet in Belgie. De digitale markt laat een aandeel zien van iets boven de 10 procent, wat wel nog behoorlijk onder het internationale gemiddelde ligt.

Ook komt het aanbieden van muziek via sociale netwerken zoals MySpace Music en mobiele deals bijvoorbeeld ‘Nokia comes with Music’ (in 2009 ook verkrijgbaar in Belgie) steeds meer op de voorgrond. Het aanbieden van muziek gaat niet meer via één aanbieder maar via diverse kanalen. Het lijkt alsof de platenmaatschappijen langzaam maar zeker eieren voor hun geld gekozen hebben en meer kiezen voor innovatie door bijvoorbeeld te gaan samenwerken met internetproviders om een totaal muziekpakket aan te bieden. In Belgie is er inmiddels ook al een samenwerking met zowel Belgacom als Telenet. De BEA gaat er in ieder geval vanuit dat de Belgische overheid met plannen komt om illegaal downloaden tegen te gaan, zodat er eindelijk een wettelijk kader komt.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in