R.I.P. William Devereux Billy Zantzinger

De naam William Devereux "Billy" Zantzinger zegt u misschien niet veel. Hij was geen zanger en geen muzikant. En toch verschijnt zijn naam hier: Zantzinger was namelijk een hoofdrolspeler in één van Bob Dylans bekendste politieke songs, The Lonesome Death Of Hattie Carroll.

De titel van de song maakt duidelijk waarover het gaat, de dood van Hattie Carroll en in haar verhaal is Zantzinger de bad guy. In 1963 was het nog ondenkbaar dat er ooit een zwarte president zou komen in Amerika. Heel wat blanke Amerikanen, veelal het soort dat twee kijkgaatjes in witte lakens knipt, beschouwden de zwarte bevolking als minderwaardig. Zantzinger, een tabakboer, knuppelde Hattie Carroll dood. De reden? Hij moest te lang op zijn drankje in de bar wachten. Billy Zantzinger kwam er vanaf met 6 maanden cel.

Dylan nam de song op op 23 oktober 1963, acht maanden na de feitelijke daad. Het nummer verscheen op The Times They Are a-Changin in 1964. Zantzinger had na zijn zes maanden celstraf een goed leven. Maar hij bleef wel een zak: hij verhuurde woningen die niet van hem waren aan zwarte Amerikanen en hij verhuurde huizen die volgens de rapporten omschreven werden als ‘ramshackle, primitive structures reminiscent of slave quarters’. Volgens Zatzinger heeft Dylans song geen effect op zijn leven gehad. Hij stierf op 3 januari op 69-jarige leeftijd.

http://www.bobdylan.com/
http://www.bobdylan.com/

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Bob Dylan :: Shadow Kingdom

Shadow Kingdom is de soundtrack van de concertfilm die...

Stef Kamil Carlens :: “Komaan Bob, het mag toch ietske meer zijn”

Niemand zingt Dylan zoals Dylan, luidt een volkswijsheid, maar...

Eindejaarslijstje 2021 van Jef De Ridder

2021 was voor mij een vreemd muzikaal jaar. Niet...

The Man In Me :: Bob Dylan 80

Hij is even onnavolgbaar als ongrijpbaar. Het symbool van...

Make Christmas Great Again: essentiële kerstmuziekjes

Geef toe: meestal zijn ze uw aandacht niet waard,...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in