Eindejaarslijstje 2008 van Philippe Nuyts

Mja, voor muzikaal 2008 geldt hetzelfde als voor Primus pils, een glas Johnnie Walker Red Label of een avondje uit met een delegatie vrouwen van Groen!: we zijn wel wat beters gewoon. Maar kom: als het goed was, was het ook écht goed. De mooiste Nederlandstalige platen in jaren, enkele uitstekende comebacks zoals Leterme ze niet meer zal kennen en hier en daar een nieuwe naam zo verfrissend als een Mojito leiden tot deze tien geboden:

  1. Blof :: Oktober          The National heeft Damien Rice en Glenn Hansard leren kennen tijdens een avondcursus Nederlands. Ze maken tijdens de pauze samen een wandeling in het aanpalende park waarin woorden nevelwolkjes worden en plassen een beschermend vliesje ijs over zich heen draperen. Zo klinkt Oktober van de beste Nederlandstalige band sinds The Scene. Van een dit jaar ongeëvenaarde, weemoedige, beklemmende, verwarmende, verslavende, troostende schoonheid.
  2. Anathema :: Hindsight          O zo welgekomen comeback, deel I. Zich ooit nog wentelend in doom metal, op tien jaar tijd op indrukwekkende wijze verhuisd naar een desolaat strand waar Pink Floyd en Radiohead eb en vloed zijn. En eindelijk werd vijf jaar stilte doorbroken met een door cello en akoestische gitaar gefluisterde herwerking van hun pakkendste songs. De overtreffende trap van ‘mooi’.
  3. The Last Shadow Puppets :: The Age Of The Understatement          Twee jonkies openen een speeltuin die je veertig jaar terugflitst: ijzersterke songs, weelderige arrangementen en een concert dat niet minder dan imponeerde. Meer, graag.
  4. Portishead :: Third          O zo welgekomen comeback, deel II. Geen herhalingsoefening, maar een collectie ontzettend straffe songs die het nekvel diepe littekens bezorgt. Worth the wait, en dat zegt meer dan eender welke herkauwde lofbetuiging.
  5. Elbow :: The Seldom Seen Kid          2008 het jaar van Elbow? Welja. Een sluipmoordenaar van een plaat die bevestigt wat sinds het debuut al niet meer bevestigd moet worden, maar die wel de erkenning oplevert die het debuut al had moeten opleveren. Bands als Elbow zijn opflakkeringen van hoop in barre muzikale tijden.
  6. Tindersticks :: The Hungry Saw          O zo welgekomen comeback, deel III. Zo achteloos, op kousenvoeten, alsof vijf jaar vijf maanden waren. The Hungry Saw is van een tijdloze broosheid en Tindersticks is een band die, net als een héél beperkt aantal vrienden, altijd mag binnenvallen.
  7. Hannelore Bedert :: Wat Als          Kijk eens aan, eindelijk, eindelijk. Hannelore Bedert is de oase waar het van dorst voortkruipende Vlaams-/Nederlandstalige lied al jaren naar op zoek is. Een ontzettend frisse, bloedmooie en zo natuurlijke plaat, het beste wat hier in Vlaanderen in onze moerstaal in ja-ren verschenen is. En nu bevestigen!
  8. Opeth :: Watershed          De beste metalplaat van het jaar? Vaneigens, maar daarmee is nog minder dan niets gezegd. Dit is een duizelingwekkend, tussen bloed ontkleurende woede en ontroerende schoonheid meanderend kruitvat. Opeth pur sang, dus.
  9. Bon Iver :: For Emma … Forever Ago          Ach ja, als het uit is met zijn lief, zoekt de ene troost in het ene (steevast halflege) wijnglas na het andere, jankend als een kat die ’s nachts op het tuinhek een pantoffel tegen zijn muil krijgt. De andere kruipt in een boshut en maakt er de meest aangrijpende plaat van het jaar over.
  10. Duffy :: Rockferry          Een plaat als een snoepjeswinkel. Even origineel als een Jantje-mop, maar zo verdomd goed gedaan en zo charmant dat ondergetekende elke week wel met zijn fikken in de snoepjesbokaal zat. En vergeef (pn) deze vrijpostigheid, maar: wat een wijf.

 

En dan de tien net niet-plaatjes waar nog aan kon gewerkt worden als aan de dictie van Saartje Vandendriessche (nog steeds het equivalent van piepend krijt op een bord), maar waar het daarentegen wel aangenaam naar luisteren is:
11. Bloc Party :: Intimacy 12. Gutter Twins :: Saturnalia 13. dEUS :: Vantage Point 14. Coldplay :: Viva La Vida Or Death And All Of His Friends 15. Fleet Foxes :: Fleet Foxes 16. Boeijen Vrienten Hofstede :: Aardige Jongens 17. Blood Red Shoes :: Box Of Secrets 18. Adele :: 19 19. Neil Diamond :: Home Before Dark 20. Metallica :: Death Magnetic

Live heuglijke tijden beleefd bij The Last Shadow Puppets (Koninklijk Circus), The Cure (Sportpaleis) en Jens Lekman (Trix).

Philippe Nuyts

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Eindejaarslijstje 2020 van Philippe Nuyts

Je zult dat altijd zien: de jaren die je...

Eindejaarslijstje 2018 van Philippe Nuyts

Sterke vrouwen, straffe Belgen en stevige metal: 2018 was...

Eindejaarslijstje 2017 van Philippe Nuyts

Dat 2017 het jaar van de hufter zou worden,...

Eindejaarslijstje 2016 van Philippe Nuyts

Nee jongens, dat was ’m niet, 2016. Scharnierjaar op...

Eindejaarslijstje 2014 van Philippe Nuyts

Ai ai ai, 2014. De ene held, Thé Lau,...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in