Dries Vanherwegen wint Popthesisprijs

Voor de derde maal werd de Popthesisprijs uitgereikt. KULeuven-student Dries Vanherwegen sleepte met zijn onderzoek de eerste prijs in de wacht. Na deliberatie van een deskundige jury mocht hij een cheque van 500 euro in ontvangst nemen.

Plaats van gebeuren de Brusselse concertzaal Ancienne Belgique. Poppunt, aanspreekpunt voor muzikanten en dj’s, organiseerde voor de derde maal de Popthesisprijs. Deze wordt toegekend aan de beste thesis of masterproef met een aan popmuziek en/of popmuziekcultuur gerelateerd onderwerp. Een deskundige jury selecteerde uit 25 inzendingen een winnaar. Die jury bestond uit Ayco Duyster (Studio Brussel), Sasha Van der Speeten (De Standaard), Marc Steens (ClubCircuit) en Carlo Vuylsteke (Muziekcentrum). Gert Keunen (Rockacademie Tilburg) was juryvoorzitter.

Uiteindelijk was het Dries Vanherwegen (KUL) die met zijn studie over de carrière van Vlaamse professionele popmuzikanten de eerste prijs in de wacht sleepte. Uit zijn onderzoek bleek dat het muzikantenbestaan financieel onzeker is. Om financieel te overleven combineren veel muzikanten verschillende artistieke jobs, of in aanverwante sectoren. De ondersteuning van de overheid is ontoereikend: het Kunstenaarsstatuut blijkt niet zo interessant, vele muzikanten vallen uit de boot inzake ondersteuning door alternatieve managementbureaus of CultuurInvest. Het onderzoek bevestigt ook een trend: cd’s vormen niet langer de grootste bron van inkomsten. Het economisch zwaartepunt ligt voor de meeste muzikanten in het live-circuit. Om marktverzadiging in het kleine Vlaanderen tegen te gaan trachtten de meeste muzikanten voet aan wal te krijgen in het buitenland. Vanherwegen concludeerde dat, met uitzondering van Nederland, buitenlandse tournees voorvele muzikanten doorgaans verlies betekent.

De tweede plaats was voor Willem Scheire, student geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij maakte een geschiedkundig onderzoek rond het fenomeen punk in Vlaanderen op het eind van de jaren ’70. Margot Vanhouche, studente communicatiewetenschappen aan de VUB, kaapte de derde plaats weg. Zij onderzocht de succesfactoren binnen de Vlaamse cultuurindustrie, en spitste zich daarbij toe op Clouseau en Laura Lynn.

Vanherwegen had als doel om met zijn verhandeling een beter zicht te krijgen op het muzikantenbestaan. Aan de hand van diepte-interviews met muzikanten, managers en platenbazen in het alternatieve circuit bestudeerde hij welke strategieën popmuzikanten hanteren om een professionele carrière uit te bouwen. Zijn research leverde hem de eerste plaats en een bijhorende geldprijs van 500 euro op.

{image}

www.poppunt.be
www.poppunt.be

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in