Union Suspecte & Abattoir Ferme :: They Eat People

Wat zou er met dit land gebeurd zijn, had de koning op 15 juli het ontslag van Yves Leterme wel aanvaard? Union Suspecte en Abattoir Fermé geven ons het antwoord en het is geen scenario om vrolijk van te worden. Maar door iedere naïviteit te vermorzelen heeft men net iets te veel de kant van het doemdenken gekozen.

In They Eat People worden we binnengeleid in de wereld van het campagnevoeren die bol staat van leugens en bedrog. Waar we in de realiteit normaal alleen de façade van loze en holle beloften te zien krijgen, worden we hier in de stinkende put erachter geworpen en zijn we getuige van een vuil spel.

In de nasleep van de politieke crisis is er een nieuwe partij opgericht: de Herenigde Volksunie. Om een tegengewicht te vormen voor de hier wel bestaande Forza Flandria en een radicale staatshervorming uit te werken, wordt de nietsvermoedende kandidaat, Mourade Zeguendi, klaargestoomd om in de politieke frontlinie te strijden.

Partijvoorzitter Zouzou Ben Chikha en spindoctor Joost Vandecasteele doen er alles aan om de campagne te winnen. Hun keuzes laten ze afhangen van de peilingen. De ideologie, als die er al is, wordt overboord gegooid en moet plaatsmaken voor populistische slogans en ideeën. Verder is het belangrijk om veel in de media te komen en liefst aan de zijde van bekende Vlamingen en politici, want als Helmut Lotti, Leah Thys en Johan Vandelanotte op Mourade stemmen, kunnen wij niet achterblijven.

Wie de verkiezingen wil winnen, moet — volgens de makers — geen eenheid hebben in zijn partij, zelfs geen grondig gefundeerde meningen. De succesformule is een charmante maar domme kandidaat die zich willoos laat bespelen door de achterban. Die achterban heeft op zijn beurt een strategisch inzicht in de wil van het volk en de andere kandidaten. De rechtse achterban gebruikt een allochtoon om een politiek correct statement te maken en zo de linkse kiezers naar zijn kamp te lokken. De strategie werkt: hoe groter de leugens, hoe beter de peilingen. Maar zoals ze laten zien in hun eindbeeld — een fulminerende, machtsgeile Mourade — zou het resultaat van deze sardonische succesformule ons wel eens zuur kunnen opbreken.

Union Suspecte weet al schertsend goed te vatten wat er gaande is in onze maatschappij en brengt een pessimistisch toekomstbeeld dat doordrongen is van opportunistische drijfveren. Een toekomstbeeld dat ver buiten onze landsgrenzen uitzwermt en een universele problematiek aansnijdt. Alleen wordt de analyse van rechts hier bij momenten iets te eenzijdig en drammerig geschetst en worden we wandelen gestuurd met een eindbeeld dat op de rand van het moraliserende balanceert. Ook de acteerprestaties durven al eens haperend uit de hoek komen waardoor de toegediende mokerslagen en shockerende uitspraken niet altijd even overtuigend zijn.

Op bepaalde punten is de voorstelling dus een gemiste kans, maar los daarvan roept ze wel prangende vragen op en sterft ze niet uit binnen de muren van de theaterzaal. Want als veelbelovende cijfers, een overtuigde achterban en een malaise bij de traditionele partijen een succesformule vormen, waarom is Forza Flandria in onze realiteit dan nog geen feit? En als we in het ergste geval een Mourade Zeguendi aan de macht zouden krijgen, hoe lang zou dat dan duren?

De grootste kwaliteit van deze voorstelling schuilt echter in het feit dat ze begaan durft te zijn met de maatschappij en internationale, actuele kwesties aan de kaak stelt. Hier staan makers die naar de wereld durven kijken en daarover ook nog eens een mening durven hebben.

They Eat People is nog tot 17/12/2008 op tournee in Vlaanderen en Nederland. Voor data, zie de speellijst op de website.

Foto's Bart Grietens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in