Daniel Johnston en Joanna Newsom op Domino

Zo rond half april zal het volk dat buiten de AB staat te roken opnieuw iets hipper kleuren, want de tijd van het jaarlijkse Domino is opnieuw gekomen. Een week lang doen artistiek directeur Kurt Overbergh en zijn medewerkers er alles aan om muziek in de marge een groter publiek te bezorgen, en met een paar grote namen om dat onbekend vreten gemakkelijker verteerbaar te maken, moet dat wel lukken.

De grootste naam op de affiche is Joanna Newsom. De bejubelde harpiste-chanteuse maakt na haar passage in 2005 een terugkeer om haar chef d'oeuvre Ys aan thee voor te stellen. Ze brengt daarvoor een strijkkwartet mee. Mogen daarnaast nog eens naar Belgische bodem afgezakt om een nieuw album te promoten: danspunkers !!!, weirde troela’s CocoRosie en de drammerige anarchisten van Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-la-la Band. Of die laatsten ook een nieuw album mee zullen brengen is verre van duidelijk: er wordt gesproken over een live-album, Fuck You Drakulas, maar dat zou eerder voor de zomer zijn gepland.

Een belangrijke blikvanger is ook Daniel Johnston. De manisch-depressieve muzikant treedt immers niet vaak op en is veertig jaar moeten worden vooraleer de wereld zijn songschrijftalent begon te erkennen. Een tributeplaat (The Late Great Daniel Johnston) met groten als tom Waits en Eels in 2004 en een documentair portret The Devil And Daniel Johnston een jaar later zorgden gelukkig voor een kanteling. Met de hulp van Das Pop (voor de ongerusten: ze zouden maar een nummer of drie meespelen) zal hij twee korte sets van samen een kleine veertig minuten spelen. Meer is niet mogelijk vanwege zijn gezondheidstoestand.

Labelnights zijn er ook naar gewoonte. Het (k-raa-k)³-label moet nauwelijks nog voorgesteld: tien jaar lang al staan ze synoniem voor avontuurlijke, experimentele popmuziek. Op Domino 07 zijn het onder andere Silvester Anfang, Ignatz en Kiss The Anus Of A Black Cat die de labelkleuren mogen verdedigen. Aan Waalse zijde toont het Luikse Matamore wat ze in haar stal heeft. Gegroeid vanuit een website waarop playlists werden uitgewisseld, is deze platenfirma aan haar zevende release toe. Gasten van dienst zijn onder andere Some Tweetlove en Raymondo. Wim Wixel neemt plaats achter de draaitafels die dag voor een soundtrack.

Domino is echter nog steeds méér dan concerten alleen. Er is een tentoonstelling, er worden een aantal platen in exclusieve voorpremière gedraaid, en in één van de zijkamers worden films getoond, waaronder dat The Devil And Daniel Johnston.U boekt dat Brussels hotel best nu al.

Het volledige en overzichtelijke Dominoprogramma:

 • 11 April: Zaal: Cocorosie + Tez + Bunny Rabbit
  Club: Raster-Noton. R.P.M. Feat: Olaf Bender + Frank Bretschneider + Kangding Ray
 • 12 April: Zaal: !!! + 120 Days + …
  Club: Bedroom Community Presents… Valgeir Sigurðsson + Nico Muhly + Ben Frost
 • 13 April: Amon Tobin – Foley Room Show (In 7.1 Surround Sound) + Dubstep Night Feat. Skream
 • 14 April: Zaal: Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band + Fennesz + The Strange Death Of Liberal England
  Club: Matamore Labelnight Feat. Raymondo + V.O. + Some Tweetlove + Half Asleep + Sepia Hours + Soy Un Caballo
 • 15 April: Priestbird (Formerly Known As Tarantula A.D.) + …
 • 16 April: Daniel Johnston & Guests + Gruff Rhys + The Bony King Of Nowhere
 • 17 April: Zaal: Melvins + Big Business + Porn Music /
  Club: Akron/Family + Deerhoof
 • 18 April: Zaal: Joanna Newsom + Ned Collette
  Club: (K-Raa-K)³ Presents… Kiss The Anus Of A Black Cat + James Blackshaw + Ignatz + Larkin Grimm + Silvester Anfang + R.O.T.

 

http://www.abconcerts.be
http://www.abconcerts.be

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Krijgt AB zijn eigen Le Guess Who?

Kurt Overbergh, artistiek directeur van de AB, heeft naar...

AB eert nieuw klassiek met Silence Is Sexy

Dat het Domino-festival dit jaar voor de laatste keer...

Domino 2011, en daarmee uit :: Vijftien jaar verhalen vertellen met moeilijke muziek

Veertien edities lang was het Dominofestival in de AB...

Allerlaatste editie Domino Festival

De koek is op. Er is alles uitgehaald wat...

Lou Reed brengt ‘Metal Machine Music’ naar Domino 10

Voor onder de kerstboom zal het pak tickets voor...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in