Dour 2008 :: The Notwist, vrijdag 18 juli, Red Frequency Stage

Yup; ze zien er nog steeds uit als nerdy striptekenaars op jaren met het charisma van een wiskundeleerkracht. En toch was het optreden van The Notwist er eentje met een dromerige schoonheid die zijn gelijke niet kent. Deze band is terug alsof hij nooit is weggeweest.

Zes jaar: zo veel tijd had The Notwist nodig om een opvolger te bedenken voor doorbraakalbum Neon Golden. Nu het er dit jaar toch van kwam, bleek het recept echter ongewijzigd: lieflijke songs die laagje per laagje worden opgebouwd en versterkt met wat elektronica. Of toch niet? “We hebben eindelijk gewoon popsongs geschreven”, zo klonk het eind mei bij het verschijnen van dat nieuwe The Devil, You + Me. Dat bleek ook uit het optreden op Dour, waar het geneuzel van weleer plaats had gemaakt voor een steviger geluid.

Eerste vaststelling: er staat geen laptop meer op het podium. Natuurlijk: genoeg knopjes en een draaitafel om nog steeds genoeg bizarre geluidjes te produceren, maar het voor het indietronicagenre zo vertrouwde knisperende onderlaagje ontbreekt volledig. Na zijn pauze heeft de groep zich opnieuw toegelegd op echte instrumenten en de mogelijkheden daarvan: meer dan de laagjes staat tegenwoordig de song centraal.

Het is dan ook pas als The Notwist dat kernbegrip hoog in het vaandel voert, dat de groep echt overdondert.”Pick Up The Phone” is op muziek gezette weemoed, ”Gloomy Planets” exact wat zijn titel laat vermoeden. Met popsingle “Pilots” overtuigen de bandleden helemaal, zelfs al wordt het nummer ontsierd door een break vol onnodig technisch gepruttel.

Conclusies schrijven zichzelf dan ook. We hadden het niet meer verwacht, maar de broertjes Markus en Michael Acher zijn er dan toch in geslaagd het genre waarvoor ze synoniem stonden te overleven. Indietronics mag dan dood zijn, The Notwist leeft wel degelijk nog.

http://www.notwist.com
http://www.notwist.com
City Slang / CooP

aanraders

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Elvis Costello & Steve Nieve

Elvis Costello en Steve Nieve zijn al bijna vijf...

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Billy Bragg

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

verwant

Eindejaarslijstje 2021 van Marc Puyol-Hennin

Een kutjaar. Maar mede dankzij de inmiddels permanente coronadam...

Le Guess Who? 2021 : : Tegen beter weten in

De tour de force die de organisatie heeft uitgehaald,...

BEST OF :: The Notwist

Geef toe: meestal zijn ze uw geld niet waard,...

The Notwist :: Vertigo Days

Net wanneer niemand het nog verwachtte, doet The Notwist...

PLAY Weekend: The Notwist, KOKOROKO, Phoebe Bridgers

Vrijdagavond vielen ons drie songs in de bus om...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in