De Donkere Toren :: De jonge jaren van de scherpschutter (Lee, Isanove, Furth, David & King)

Voor de liefhebbers van de boeken van Stephen King is dit een belangrijk moment : voor het eerst verschijnt een stripverhaal van de horrorgrootmeester. Die ‘van’ is echter een relatief begrip in het geval van De jonge jaren van de scherpschutter.

Stephen Kings zevendelige romancyclus De Donkere Toren geldt als één van de belangrijkste werken van deze schrijver. Het nieuws dat King een comic zou schrijven die zich in de wereld van de Donkere Toren afspeelt, werd in de VS met veel verbazing onthaald. Hoewel zijn rol uiteindelijk redelijk beperkt is gebleven, geldt dit album toch als een officieel deel van de Donkere Toren-canon. Het is meer bepaald in boek vier, Tovenaarsglas, dat Roland herinneringen heeft aan de gebeurtenissen die in dit album worden verteld.

Roland Deschain is in de boeken het laatste overlevende lid van het zogenaamde genootschap van scherpschutters. In De jonge jaren van de scherpschutter leren we hem als jonge knaap kennen die een opleiding volgt om scherpschutter te worden. Ook al is hij nog maar net gepromoveerd, toch wordt hij al meteen door zijn vader op missie uitgezonden, waar hij de liefde van zijn leven, Susan Delgado, leert kennen. Ook aartsvijand Marten Broadcloack kruist zijn pad.

Deze eerste graphic novel is het eerste van vijf geplande verhalen over de wereld van de Donkere Toren. In de VS is het tweede deel, The Long Journey Home, reeds van start gegaan met hetzelfde team aan het stuur. Dat is bijzonder goed nieuws, want de makers slagen er in dit eerste deel al erg goed in om de sfeer van de boeken om te zetten naar het stripverhaal. Het eerste hoofdstuk loopt wat houterig uit de startblokken, maar vanaf dan maken Peter David en Robin Furth er een zinderend geheel van dat zelfs King-leken kan boeien.

Het bijzonder getalenteerde tekenduo Jae Lee (Hellshock, Inhumans) en Richard Isanove zetten de woorden op een unieke manier om in beelden die druipen van de dreiging en spanning. Isanove is al jaren één van Amerika’s beste inkleurders, zodat we met recht en reden kunnen spreken van een echt tekenduo. Lee begon in de jaren negentig als een typische superheldentekenaar van zijn generatie met stoere helden en voluptueuze babes. Momenteel mogen we hem zeker bij de beste tekenaars rekenen: hij zet waar nodig de toon en heeft het creëren van personages zeker in de vingers.

Uitgeverij L presenteert De jonge jaren van de scherpschutter in een kloek hardcover-formaat met luxueus dik papier. Wellicht zullen de nederlandstalige King-fans massaal deze mooi uitgegeven strip aankopen en zal de vertaling van de volgende Donkere Toren-verhalen daarmee een zekerheid zijn. Dit eerste deel heeft alvast de toon gezet voor vijf delen van straffe science fiction én wilde western.

Lee
http://www.uitgeverijl.nl/
http://www.uitgeverijl.nl/

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

De Wegen van de heer 1 :: 1066 – Hastings (Calderon, David & Lassabliere)

De liefhebbers van pure historische fictie kunnen op hun...

Servitude 2 :: Drekkars (Bourgier & David)

Het eerste deel van Servitude was een van de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in