FESTIVALPARCOURS :: Les Nuits Botanique 2008 :: Dikkedakken van duo’s, divinity en dirt

Een mooier denkbare opener dan Tindersticks vorige week kon Les Nuits Botanique zich niet indenken. Hopelijk is de toon daarmee gezet, aan de affiche zal het in elk geval niet liggen. Ze stippelt een parcours uit dat zich door de meest uiteenlopende muzikale windrichtingen slingert en schoonheid van alle seizoenen biedt voor luisteraars zonder smetvrees.

Vanavond 7 mei is het aan Jamie Lidell om een eerste zomerbries te jagen door deze eindelijk van zelfvertrouwen blakende lente. Onze favoriete witte neger (zoals (mvm) hem onlangs nog noemde), heeft met Jim net een waardige opvolger voor Multiply uit, al is de man live aan het werk zien pas echt een must. Of zoals hij vorige week nog in een interview met goddeau zelf zei: “Mijn albums zijn de prêt-à-porter-collectie en live krijg je de haute couture”. Lidell op het podium is stijlvol in alle facetten van het woord.

Een bonte line-up op 8 mei in de Chapiteau, met Black Mountain, Why?, Xiu Xiu en Archie Bronson Outfit. Stuk voor stuk bands waarbij het publiek als een balletje in een flipperkast van genres heen en weer wordt gekatapulteerd: hiphop en rock bij Why?, electro, punk tot een “gewoon” scherp-mooie popsong bij Xiu Xiu en wie wil weten hoe een duet tussen Black Sabbath en Pink Floyd klinkt, kan het best aanschuiven bij Black Mountain.

Tezelfdertijd staat het ondertussen steevast in de goddeau-agenda aangestipte Apse in de Orangerie. Het spook van Apse keert tegenwoordig al even vaak terug in ons land als dat van B-H-V, maar gezien de livereputatie van die band mag ze wat ons betreft in elk geval nog niet gesplitst worden. Wie een kille winteravond wilt beleven in volle lente, is bij Apse op de juiste plaats.

En het is druk druk druk op 9 mei. Met één ticket kunt u in drie zalen terecht. In de Chapiteau mag de bonte Zweedse bende van I’m From Barcelona aantreden: 29 man die van het braakliggend terrein met pisbloemen dat de wereld vandaag is één grote speelweide met bloemetjes, bijtjes en fluitende vogeltjes maken. Even kan, mag en moet dat wel eens. We Are Scientists heeft net een tweede plaat uit, Brain Thrust Mastery. Bevestigen ze ook live? En na de doortocht van Forward Russia! in 2006 in de Botanique, moesten ze de muren van de zaal herbepleisteren. Of ze daar terug in de kosten vallen, valt af te wachten vrijdagavond: de band stelt er namelijk zijn tweede plaat Live Processes voor.

Ondertussen in de Orangerie: onder andere een van de véle duo’s dit jaar, Blood Red Shoes, die met de verrukkelijke Laura-Mary Carter een bloedmooie frontvrouw en met Box Of Secrets een van de beste debuten van dit jaar in huis heeft. In de Botanique en de Vooruit speelden ze eerder al twee verschroeiende sets. Op naar die eerste rij! Ook voor het tweetal van Two Gallants, dat we u niet meer moeten voorstellen. Ondertussen kunnen we hun passage deze keer al bijna een thuismatch noemen. En ten slotte is er in de Orangerie ook nog The Germans: jonge Gentse wolven die met hun langverwachte debuut Elf Shot Lame Witch borg staan voor puntige rock-’n-roll.

En in de rotonde die avond staat Timesbold vet omrand in de goddeau-agenda. Ill Seen Ill Sung is mee van het mooiste dat we dit jaar al gehoord hebben, en Merritt en de zijnen zullen er dan ook als vanouds een indringende avond van maken.

Op 10 mei mag het Frans-Amerikaanse Moriarty ons in de Rotonde terugvoeren naar het interbellum met zijn mix van country, blues en cabaret zoals op het pas verschenen Gee Whiz But This Is A Lonesome Town. Het ontzettend charmante Cocoon (jawel, een duo) mag diezelfde avond de hemelse samenzang van Mark Daumail en Morgane Imbeaud laten soezen op een bedje van bedeesde strijkers, akoestische gitaar en banjo.

Mogen wij voorts even de aandacht vestigen op Martina Topley-Bird, die haar eerstdaags te verschijnen nieuwe album The Blue God komt voorstellen? Tuurlijk wel. The Blue God is de derde en zeer aanstekelijke plaat van Topley-Bird, die geproducet werd door Danger Mouse, de helft van Gnarls Barkley. Dit album zou deze vleesgeworden mix van “divinity and dirt” zoals ze wel eens wordt genoemd (en zoals deze affiche van Les Nuits mooi samengevat kan worden) incontournable in 2008 kunnen maken. Op datzelfde podium mag Morcheeba zijn zesde album Dive Deep live ten gehore brengen.

En aan het redelijk lange rijtje duo’s tijdens deze Les Nuits, voegen we er nog twee toe op 14 mei in de Chapiteau, met om te beginnen het Finse The DØ dat alle richtingen van de emotionele windroos verkent en zo even onschuldig als dreigend kan klinken. Niet is wat het lijkt, net als bij het bezwerende Murder, dat met het donkerroodbloedmooie Stockholm Syndrome een zonnewering van een plaat uit heeft. Aanrader!

En op donderdag 15 mei staat Cocorosie in het Koninklijk Circus. De zusjes Casady zorgden vorig jaar voor een van de meest memorabele optredens op Pukkelpop en een jaar geleden begaven ze zich op het hun laatste plaat The Adventures Of Ghosthorse And Stillborn op de bochtige paden van hiphop en opera. Hoe het hen op die weg vergaat, kunnen we die avond zien: het zusterpaar treedt er immers op samen met het Mons Orchestra. Razend benieuwd wat dat wordt.

Op zaterdag 17 mei zal de Matongewijk even niet alleen het Afrikaanse hart van Brussel zijn. De New Yorkse sensatie Vampire Weekend mag dan in de Orangerie zijn stekelige pop, stevig gekruid met Afrikaanse ritmes presenteren. De hype geloven doen we al, of zijzelf de hype kunnen overstijgen valt af te wachten, maar aan argumenten pro zal het die avond waarschijnlijk niet ontbreken.

Afsluiten doet Les Nuits in stijl: de Mexicaan Murcof (Fernando Corona) brengt er zijn laatste plaat Cosmos in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, met het orgel van die kathedraal en de strijkers van het Ensemble Musiques Nouvelles. De muzikale landschappen van Corona lijken speciaal voor zo’n uitvoering gecomponeerd te zijn, al voert onbehaaglijke verstilling de boventoon. Ook Ibrahim Maalouf treedt in de kathedraal op met dezelfde bezetting. Bovendien is hij al eerder te bekijken in het Koninklijk Circus op 14 mei.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over Camille (16 mei), Tom McRae (10 mei), Girls In Hawaii (15 mei), Tunng (7 mei), … Een grillig en druk bevolkt parcours, zeiden we al, waarin verdwalen toegestaan en misschien zelfs aan te raden is. Wij zullen u de komende tien dagen alvast graag vergezellen.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in