Drive-By Truckers :: Brighter Than Creation’s Dark

The South will rise again was jaren (zo niet decennia) lang niet alleen de natte droom van menig redneck maar ook één van de foutere uitroepen die iemand maken kon. Ieder weldenkend mens uit het Zuiden schaamde zich voor zijn afkomst of behoorde dat althans te doen.

Weinig groepen wisten die eenzijdige visie op een landsdeel en de gevolgen daarvan voor jongeren uit dat gebied beter te verwoorden dan Drive-By Truckers op het magistrale Southern Rock Opera. De dubbel-cd is een harde noot om te kraken maar blijft op muzikaal en tekstueel vlak een intrigerende en boeiende reis annex coming of age-verhaal doorheen the South met Lynyrd Skynyrd en andere southern rock als bijhorende soundtrack en inspiratiebron.

De groep was daarmee niet aan zijn proefstuk toe (hij had al twee studioplaten en een live-album uit) maar zette zichzelf wel definitief op de kaart. De drie volgende platen (Decoration Day, The Dirty South en A Blessing And A Curse hadden hun merites maar bleven tot in den treure toe vergeleken worden met het alom geprezen magnum opus. En net nu de band besloten had het wat kalmer aan te doen en het vertrek van gitarist/songschrijver Jason Isbell probeerde te verwerken, levert hij een album af dat zonder verpinken naast Southern Rock Opera kan staan.

Brighter Than Creation’s Dark is met zijn negentien nummers en totale speelduur van bijna vijfenzeventig minuten opnieuw een forse baksteen, maar wel eentje dat vlot binnengaat. Met het vertrek van Isbell komt de nadruk bovendien veel meer te liggen op de verhouding tussen songsmeden Patterson Hood en Mike Cooley, die elk op hun manier verhalen vertellen. Waar de eerste veel meer de ernstige kant van de (kleinmenselijke) tragedies schetst, kan de tweede niet anders dan minzaam spottend diezelfde “levens zonder hoop op …” neerzetten.

Nergens wordt die verschillende aanpak duidelijker dan in Hoods “Daddy Needs A Drink” versus Cooleys “Lisa’s Birthday”. Twee nummers die de vernietigende impact van alcoholisme behandelen met het nodige mededogen. Maar waar Hood zijn pijlen op een melancholisch begrijpen richt (“Daddy needs a drink to deal with all the beauty, to deal with all the madness to keep from blowing up”), onderstreept Cooley het tragikomische karakter ervan (“It’s always Lisa’s birthday when I get that call, she’s got no money for a cab, she’s way too drunk to walk”).

Een Nobelprijs literatuur zal er hoogstwaarschijnlijk voor geen van beiden inzitten, maar wie bij pakweg “That Man I Shot” — over een oud-soldaat die in het reine tracht te komen met wat hij deed — niet een krop in de keel krijgt, mag zichzelf alvast vragen stellen over zijn eigen menselijkheid. En ook al komt in “The Homefront” die waanzin en nutteloze verspilling van levens opnieuw naar voor, Brighter Than Creation’s Dark is zeker geen anti-oorlogsplaat geworden. Veeleer worden verschillende levens en hun dagdagelijkse strijd met het bestaan even voor het voetlicht geplaatst.

Niet geheel verwonderlijk gaan tekst en muziek hand in hand waardoor er ook meer invloeden uit de pure country (het muziekgenre bij uitstek waar pijn, verdriet en het verzuipen ervan centraal staan) binnen sluipen. Binnen het diverse palet dat de plaat bestrijkt, wordt onversneden country (“I’m sorry Houston”, “Perfect Timing”, “Lisa’s Birthday”) afgewisseld met pure rock (“3 Dimes Down”), een mix van beide (“A Ghost To Most”, “Home Field Advantage”) en zelfs grillige gitaaruitbarstingen die de wanhoop en woede van de tekst perfect reflecteren (“You And Your Crystal Meth”).

Een opmerkelijke koerswijziging kan het niet genoemd worden, tenslotte was de aanzet tot een zachter (en diverser) geluid al gegeven met A Blessing And A Curse en rocken de Truckers nog voldoende. Toch kan er niet voorbij gegaan worden aan de manier waarop de groep hier kleine momenten uit het leven weet te schetsen met een medeleven en begrip dat steeds zeldzamer wordt. Met Brighter Than Creation’s Dark heeft Drive-By Truckers de soundtrack geschreven bij Het leven zoals het is: the director’s cut.

http://www.drivebytruckers.com
http://www.drivebytruckers.com
New West

verwant

Jason Isbell & The 400 Unit :: Reunions

Met zijn vorige drie albums katapulteerde Jason Isbell zich...

Drive-By Truckers :: The Unraveling

De 3,5 jaar die verstreken zijn sinds het verschijnen...

Drive-By Truckers :: American Band

Drive-By Truckers is altijd al een band geweest die...

Drive-By Truckers :: English Oceans

Na het vertrek van Shona Tucker is het back...

Drive-By Truckers :: Go-Go Boots

Sommige artiesten vinden zichzelf met elk album opnieuw uit...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in