British Sea Power :: Do You Like Rock Music?

Met Do You Like Rock Music? stelt British Sea Power een van de diepzinnigste vragen die een mens zich stellen kan. De albumtitel is een beetje lullig, maar de muziek maakt veel goed. Na het ontgoochelende Open Season doet het derde album van dit eigenzinnige ensemble niets dan imponeren.

Voor hun nieuwste trok het viertal excentriekelingen onder andere naar de oude Hotel2Tangostudios, in Montréal, waar onder meer A Silver Mt. Zion-zeloot Efrim Menuck hen een handje toestak. Ook een oud fort langs de kust van Cornwall en een studio in Tsjechië werden bezocht: als het maar ver van huis was, en nieuw. De opnames moesten wel allemaal zo live mogelijk. Dat Open Season uiteindelijk te gepolijst uitdraaide, had British Sea Power ondertussen wel ingezien.

Do You Like Rock Music? mag dan erg duf klinken als titel, het dekt de lading op een verbazend krachtige manier: het kwartet brengt erg klassieke rock, maar alles bruist met het soort energie en muzikale chaos van Arcade Fire dat de kracht van het medium opnieuw erg voelbaar maakt. Bewijsstuk A: single “Waving Flags” waarin frontman Yan met een olijk “You are astronomical fans of alcohol/So welcome in” de deur openzet voor het hooliganpubliek van Kaiser Chiefs, terwijl de band rond hem in een vrolijke pirouette het delirium opzoekt.

Op Do You Like Rock Music? pakt British Sea Power uit met zijn beste melodieën, zijn sterkste songs, zijn meest gedreven spel. Waar op de voorgangers regelmatig een van die drie elementen ontbrak, klopt alles hier als een bus. Neem nu “Lights Out For Darker Skies”, dat met crashende Pixies-gitaren de intro “All In It” als een overbodigheid wegvaagt en opbouwt naar een extatisch refrein.

Werkelijk alles ademt een euforische epiek uit van het soort dat stadia tot een collectief orgasme kan brengen: refreinen zijn zo breed dat ze de armen rond het hele melkwegstelsel kunnen gooien. Een koortje kan er altijd wel eens bij en — gniffel nog aan toe — ondertussen zit het publiek wel mee te zingen over vogelgriep als in het briljante “Canvey Island” of de atoomtheorie (“Atom”). Do You Like Rock Music? heeft alles om de Everything Must Go van dit decennium te worden: meeslepend, breedbeeld en toch intelligent.

Het teder gezongen “Open The Door” doet het wat trager aan, maar het is het vlammende “Down On The Ground” dat de vaart erin houdt. Een keer gaat het viertal toch de mist in, met de langdradige instrumental “The Great Skua”. De invloed van Pink Floyd ligt er dik op, maar kan niet verbergen dat het om een niemendal gaat. “Atom” komt er uiteindelijk vloeiend uit gekropen om al gauw vijf versnellingen hoger te schakelen. Waarna alles in een apocalyptische finale tot stilstand komt. “No Need To Cry” is als sleper de logische comedown.

“When you get down to the subatomic part of it/That’s when it breaks, you know/That’s when it falls apart”, zingt Yan in “Atom”. Ook wetenschappen kunnen rock-‘n-roll zijn, zo blijkt. Do You Like Rock Music? is daarvan het vitale bewijs.

http://www.britishseapower.co.uk
http://www.britishseapower.co.uk
Rough Trade

verwant

Sea Power :: Everything Was Forever

Na het gebrekkige Let The Dancers Inherit The Party...

Pictish Trail + British Sea Power :: 17 mei 2017, Trix

De tweede helft van de verzamelde werken van British...

British Sea Power :: Let The Dancers Inherit The Party

Na eerdere pogingen van de Britse internationalisten British Sea...

British Sea Power :: Machineries Of Joy

"Matthieu kan beter, als hij maar wil"; jaar na...

British Sea Power

Botanique, Brussel, 7 oktober 2011 Het heeft nogal wat voeten in...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in