Met een zo traditioneel mogelijk instrumentarium zo hard mogelijk de grenzen verkennen; zo moet de opdracht hebben gelezen op het kaartje dat Ballroomquartet trok. Met de voeten nog in de Vlaamse folkklei ontwikkelde de groep sinds debuut Surfing Sufi een erg internationale blik die op Soundmanifest in een eigen smoel resulteert.
Dansmariekes, weverkes of baarden zijn aan hen nooit echt besteed geweest, maar toch is het in de folkwereld dat Ballroomquartet zijn roots heeft. Waar generatiegenoten als Troissoeur nog ietwat banden met de roots onderhielden, zijn de vier Vlaams-Brabanders al van bij het begin buitenbeentjes. Op Soundmanifest laten ze die achtergrond nog meer achter zich.
Nog meer worden de akoestische instrumenten bewerkt en vervormd met behulp van elektronische effecten en andere. Een accordeon stuurt een vocoder aan, de mandoline klinkt niet zoals je die gewoon bent … avontuurlijkheid is het woord dat de vier muzikanten kenmerkt. Zoals Oi Va Voi folk maakt voor de Londense grootstad, zo bewijst Ballroomquartet dat ook Vlaanderen het platteland achter zich kan laten.
"Danceparties in Islamabad" belooft de band en zo fusion klinkt de groep. "The Way To The Top" is van bij noot één opzwepende trance die alleen maar tot stomende taferelen kan leiden. En horen we daar zowaar zang? Niet echt: "gewoon een ander instrument, die stem". Ook "Labyrinth" is zo’n stevig dansnummer dat live alleen maar beter kan zijn. Een slepend nummer als "Alabama Tripping" is dan weer uitermate geschikt voor een laid back afterparty.
Af en toe horen we nog wat traditionelere folk. "Flamingo" en "Quasimodo" kennen hun portie gefiedel. "8 Minutes With Walter" bouwt dan weer op met prachtige violen en een accordeon: Godspeed You! Black Emperor naar de polders vertaald. De korte afsluiter "Doefalgan" zorgt voor een knappe coda waarin voor één keer een kristalheldere piano het hoge woord voert.
Ballroomquartet raakt slechts zelden de weg kwijt, maar als het gebeurt worden er duchtig rondjes gedraaid. Zo komt "Sideshow Freakcircus" telkens weer op hetzelfde punt uit. "Lucky Number" is zwaar psychedelisch, maar zelfs de Indische bulbul tarang kan niet verhinderen dat het nummer slechts met tegenzin naar zijn eind sjokt.
"Geen valse bescheidenheid, ons geluid is grensverleggend", lieten de boys afgelopen week nog zonder blozen optekenen. Dat is een klein beetje bij de haren gegrepen, maar fris en nieuw is het geluid van Ballroomquartet in elk geval. Soundmanifest is een sterke beginselverklaring.