Eindejaarslijstje 2007 van Stijn Cools

Wat te denken van Joanna Newsom: nooit gedacht dat ze haar harp zou inruilen voor een blokfluit. Traumatiserend zonder meer, maar lang niet zo erg als Al Gore die dit jaar liever rockgoeroe dan klimaatster speelde. Het jodelen was hipper dan ooit tevoren de afgelopen maanden en Tokio Hotel bracht een dylaneske plaat uit. 2008 was bovenal een bizar jaar. Goed dat de beste platen van 2007 nog steeds in de stereo steken.

 

  1. Modest Mouse :: We Were Dead Before The Ship Even Sank      De band heeft zijn ziel aan de commercie verkocht, volgens sommige criticasters. Wel, dat bleek een goede zet te zijn. Zelden klonk hitparadepop zo eigenzinnig en verdomd aanstekelijk.
  2. The National :: Boxer      ”Plaat van het jaar!”, of: “grandioos meesterwerk”, en ook wel een beetje “Uitzonderlijke klasse!”. Handjes in de lucht voor het inzicht van recensent (jm).
  3. Kings Of Leon :: Because Of The Times     Ergens tussen de Pixies en The Strokes in leverden vier doorrookte Amerikanen een statement van een plaat af. Gitaren en baardgroei, daar draait het leven om.
  4. Okkervil River :: The Stages Names      Deze plaat verdient het predikaat degelijk. Voldoende voor een vierde plaats, maar dat zou niet mogen volstaan voor Okkervil River. Het blijft wachten op het absolute meesterwerk dat Will Sheff en Jonathan Meiburg in zich hebben.
  5. Cold War Kids :: Robbers & Cowards      Rammelrock met de nodige branie, opwinding geworteld in oermuziek, deze plaat is ongetwijfeld het debuut van het jaar. Probeer “Hang Me Up To Dry” maar eens te beluisteren zonder een paar bizarre danspasjes te maken.
  6. Two Gallants :: The Scenery Of Farewell      Veel meer dan een gitaar, een drumstel, een gitarist, een drummer, een zanger, een fout kapsel en heel wat lef is er niet nodig om in de eindejaarslijstjes terecht te komen.
  7. Of Montreal :: Hissing Fauna, Are You The Destroyer?      The Flaming Lips + Sonic Youth + Neutral Milk Hotel + Kraftwerk + Bach + The Beach Boys + die Wiener Sangknaben. Meer moet dat niet zijn.
  8. Feist :: The Reminder      De zondagochtendplaat bij uitstek: ingetogen, blij, enthousiast, ontroerend, simpelweg verdomd goed. Feist maakte een grootse plaat voor het grote publiek.
  9. Scout Niblett :: This Fool Can Die Now      Een plaat met lef, een plaat met ballen, een plaat die het beluisteren meer dan waard is. Ongepolijst is duidelijk niet minder charmant.
  10. Shitdisco :: Kingdom Of Fear       Iets dansbaar, al is het maar om het lijstje te vervolledigen en de nu-ravehype toch een beetje te valideren. Shitdisco heeft een paar fantastische tracks in huis die een heleboel nu-raverommel meer dan goed maken.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Lennart Heyndels Quartet :: Codex Au Soleil

De pausen van Avignon, de Honderdjarige Oorlog, de builenpest,...

Thomas Jillings & Stijn Cools :: Promesa

Met amper tien releases in goed vier jaar tijd...

hoera. :: Beestentijd

Het viel eerder al te lezen in zelfhulpboeken allerhande...

Wout Gooris Trio :: Current

En daar is er weer eentje uit Antwerpen, met...

Eindejaarslijstje 2006 van Stijn Cools

Al zou Bob Dylan plots de ene carnavalskraker na...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in