Eindejaarslijstje 2007 van Mattias Baertsoen

En zo loopt ook 2007 op zijn einde. Een jaar vol falende formateurs en doelloze Duivels. Gelukkig bracht het afgelopen jaar wel een pak fijne muziekjes die de ondraaglijke lichtheid van het bestaan alweer een pak redelijker maakten.

 1. Justice :: †      Smerigste debuut van het jaar. Gaspard Augé en Xavier de Rosnay doorzochten de goorste Parijse beerputten en brachten speciaal voor u de minst verteerbare beats naar boven. Deep, down and dirty!
 2. M.I.A :: Kala      Of het venijnige zusje van voorganger Arular. De Sri Lankaanse M.I.A maakt met Kala een prikkelende plaat vol vergiftigde klanken waarvan zelfs de meest extreme Tamil-tijger in een mak schoothondje verandert.
 3. El-P :: I’ll Sleep When You’re Dead      “I became for you what you had asked”, en gelijk heeft hij. Dit is de beste hiphopschijf van het jaar. Van een blanke dan nog wel, met ros haar! Eat this, Fiddy.
 4. Radiohead :: In Rainbows      Door alle marketingheisa zou je haast vergeten hoe straf deze plaat is. Het vijftal uit Ofxord staat er terug, na het eerder tegenvallende Hail To The Thief. En daar kunnen wij enkel blij om zijn.
 5. Apparat :: Walls      “Walls is een bijzonder rijke popplaat voor de eenentwintigste eeuw, die de deling tussen elektronisch en akoestisch definitief ongedaan maakt”, schreven we eerder over dit meesterwerkje. En daar wijken we nog steeds geen milimeter van af.
 6. Eluvium :: Copia      In navolging van gelijkgestemde zielen als Jóhann Jóhannsson en Max Richter herontdekte Eluvium in 2007 de piano. Copia is zonder twijfel het meest beklijvende werkstuk van Matthew Cooper tot nu toe.
 7. The Cinematic Orchestra :: Ma Fleur      Grandioze, filmische plaat. Ideaal op zondagochtend met een verse croissant en champagne met aardbeien binnen handbereik.
 8. Aereogramme :: My Heart Has A Wish That You Would Not Go      De meest betreurenswaardige split kwam dit jaar van deze Schotse groep. Gelukkig is zijn laatste plaat er een om in te kaderen; ambachtelijke, doodeerlijke muziek zoals er nog veel te weinig gemaakt wordt.
 9. Stars Of The Lid :: And Their Refinement Of The Decline      Ongetwijfeld de meest bezwerende trip van 2007. Dit soort muziek moet je ondergaan, twee uur lang in een diepgaande roes waaruit ontwaken geen optie is.
 10. U.N.K.L.E :: War Stories      Eén van de meest onderschatte platen van het jaar. Geen DJ Shadow meer, maar veertien prachtcomposities die balanceren tussen donkere rock en meeslepende triphop.
 11. Live genoten wij vooral van Beastie Boys en Arctic Monkeys (Rock Werchter), Slint (AB), Autechre (Hallen Van Schaarbeek), Jill Scott (Koninklijk Circus) , Rilo Kiley (Pukkelpop) en Max Richter (Cactus) .

  Het oude werk van Ryan Adams, Beastie Boys, Gravenhurst, Air, Hard-Fi, Bloc Party en LCD Soundsystem blijft een graag geziene klant van onze cd-lader, maar hun laatste platen vielen toch wat te licht uit, als u het ons vraagt. Hopelijk brengt 2008 een sublieme plaat van Portishead en een pak minder irrelevante reünies. Enkel voor de Rode Duivels van 1986 maken we een uitzondering. Alla prossima volta!

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Eindejaarslijstje 2018 van Mattias Baertsoen

Het lijkt wel of de meest interessante artiesten van...

Eindejaarslijstje 2017 van Mattias Baertsoen

Vince Staples :: Big Fish Theory      Ruw, hard en...

Eindejaarlijstje 2016 van Mattias Baertsoen

Anderson .Paak :: Malibu      Anderson .Paak is exact wat...

Eindejaarslijstje 2015 van Mattias Baertsoen

Kendrick Lamar :: To Pimp A Butterfly      King Kendrick...

Eindejaarslijstje 2014 van Mattias Baertsoen

D'Angelo and The Vanguard:: Black Messiah Vessel :: Punish, Honey FKA...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in