Ultimate Fantastic Four 1 (Kubert, Bendis & Millar)

In de wereld van de superheldencomics verliest de maandelijkse 24-pagina comic stilaan terrein ten voordele van de trade paperback, een bundeling van een vijftal losse comics. Z-Press, de nieuwe uitgeverij van Nederlandstalige comics, springt mee op die kar. Een eerste bundel van Ultimate Fantastic Four is daarvan het resultaat.

In 2000 besliste de Amerikaanse uitgeverij Marvel dat het tijd werd om zijn helden aan te passen aan de huidige tijd. Spider-Man, X-Men of Fantastic Four, het zijn allemaal concepten die bedacht werden tijdens de jaren ’60. Ze slepen onderhand dus al zo’n veertig jaar geschiedenis met zich mee, wat vele nieuwe lezers dan ook afschrikt. Met de toegenomen aandacht voor de superhelden dankzij de enorm succesvolle films, besloten ze dan maar om een apart universum te creëren onder de naam Ultimate. De versies van de Avengers (onder de naam The Ultimates) schonken we hier eerder al de nodige aandacht. Nu een nieuwe uitgeverij het waagt om de Fantastic Four te vertalen, is er voldoende reden om ook deze reeks eens in het voetlicht te halen.

Reed Richards is een echte wetenschapsnerd. Zijn enorme intelligentie zorgt ervoor dat zijn sociale omgang niet meteen op een aanvaardbaar niveau staat. Gelukkig is daar de stevige Ben Grimm die Reed keer op keer uit de klauwen van zijn klasgenoten redt. Wanneer Reeds talent ontdekt wordt door de overheid, wordt hij opgenomen in een soort denktank van jonge intellectuelen. Initiatiefnemer is ene professor Storm, met wiens kinderen Sue en Johnny Reed meteen veel contact heeft. Reed onwikkelt een manier om het parallelle universum de N-Zone te bereiken via teleportatie. Helaas gaat het experiment vreselijk mis en worden ze allevier opgezadeld met vreemde krachten. De Fantastic Four zijn geboren.

Schrijvers Brian Michael Bendis (Ultimate Spider-Man, New Avengers) en Mark Millar (Civil War, Ultimates) hebben samen de oorspronkelijke ontstaansgeschiedenis van deze superheldengroep aangepast voor de nieuwe reeks. Oorspronkelijk was het een ruimtereis die onze helden hun krachten opleverde en ze maakten de figuren meteen ook enkele jaren jonger. Met Adam Kubert hebben ze dan ook een flitsende tekenaar gevonden die deze jeugdige invalshoek met de nodige frisheid injecteerde. Deze eerste bundeling van Z-Press bestaat uit de eerste zes comics van de Amerikaanse reeks. Vanaf deel 7 nemen schrijver Warren Ellis (Thunderbolts, Planetary) en tekenaar Stuart Immonen (Ultimate Spider-Man) het roer van hen over. Hun bijdrage verschijnt in het Nederlands op 15 november als deel twee.

Na de eerdere lovende reacties op Ultimate Spider-Man en The Ultimates is ook Ultimate Fantastic Four een meer dan geslaagde opzet. Soms verliezen de schrijvers ons wel in hun wat al te verbale techno-babble, maar gewoontegetrouw werken Bendis en Millar hun personages en plot voldoende uit om de lezer meteen te boeien en bij de les te houden. Kuberts tekeningen maken indruk, hoewel zijn perspectiefwisselingen ons soms het effect van roetsjbaan gaven. Uitkijken maar wat Ellis en Immonen van deel twee zullen maken en een pluim voor de Z-Pressers voor een mooie en tegelijk betaalbare uitgave. Meer van dat!

Kubert
http://www.zpress-magazines.nl
http://www.zpress-magazines.nl

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in