DOUR 2007 :: Two Gallants, zaterdag 14 juli, Red Frequency Stage

Langzaam maar zeker begint Two Gallants de wereld te veroveren. Dat bleek eens te meer op het Dour Festival. Waar ze vorig jaar nog een bescheiden plaats op de affiche kregen, moest er op de editie 2007 plaats geruimd worden op het grote podium van de Red Frequency Stage.

Dat grote podium is echter niet de plaats voor het rauwe doorleefde garagegeluid van het tweetal uit San Francisco. Ze horen thuis in een gore nachtclub of bruine kroeg, veilig geborgen, weg van een potentieel ongeïnteresseerd publiek en weg uit de namiddagzon. Maar die keuze hebben ze dus niet: hun succes vertaalt zich in een schaalvergroting, hoe spijtig dat ook mag zijn.

Een dergelijke schaalvergroting brengt echter wel met zich mee dat er heel wat nieuwe fans geworven kunnen worden, en dat gebeurde ook. Zonder dat er muzikaal iets op af te dingen viel. Er werden geen compromissen gesloten. De twee bleven trouw aan hun authentieke geluid in de bezetting gitaar en drum. Moedig heet dat dan, zeker als het optreden begonnen wordt met een niet te plaatsen instrumental. Achteraf bleek deze slechts een excuus om de nodige technische problemen ter plaatse op te lossen.

De eigenlijke opener behoorde "Steady Rollin’" te zijn. Die kwam dan ook vlot uit de speakers gerold, en het wat lome publiek knikte mee dat het een lieve lust was. "Prodigal Son" en "Nothing To You" beklemmen op het podium zo mogelijk nog meer dan op plaat. Absoluut hoogtepunt was de onverwachte doortocht van stamper "Las Cruces Jail". Live komt dit nummer niet al te vaak aan bod, maar blijkbaar had het wel zijn plaats in de festivalset. Terecht ook, want nergens schopt de band meer stennis dan in dit nummer. Rauw en authentiek, en meer hoeft daar niet over gezegd te worden.

Een beetje een curiosium, dat waren de twee iele mannetjes wel na de volksmennerij van The Frames. Zonder flauwe trucjes of idioterieën wisten de twee een halve festivalweide te overtuigen van hun kwaliteiten. Muzikale opsmuk was daarvoor niet nodif. Ook al waren de omstandigheden niet ideaal, Two Gallants ging recht naar het hart, zonder omwegen, zonder excuses.

http://www.twogallants.com/
http://www.twogallants.com/
Saddle Creek
Beeld:
(tbr)

aanraders

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Elvis Costello & Steve Nieve

Elvis Costello en Steve Nieve zijn al bijna vijf...

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Billy Bragg

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

verwant

Two Gallants :: ”Eens proberen met mandoline en bas”

2015 is een jaar van onderweg zijn voor Two...

Two Gallants :: 2 maart 2015, Botanique

Bijna twee jaar geleden deed Two Gallants Les Nuits...

Two Gallants :: We Are Undone

Met zijn We Are Undone bevestigt Two Gallants zich...

Two Gallants “Undone” op vijfde album

Twee jaar lieten ze op zich wachten, maar eindelijk...

LES NUITS: Two Gallants :: 12 mei 2013, Botanique

Met The Bloom And The Blight doorbrak Two Gallants...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in