Evidence :: The Weatherman LP

Terwijl de zomer midden april zijn intrede maakt, voorspelt Dilated Peoples-frontman Evidence nu al een druilerige herfst. Zonder de hulp van zijn partners in crime DJ Babu en Rakka Iriscience schetst de Amerikaanse rapper op The Weatherman LP immers een vrij vreugdeloos najaar.

Vaak hebben hiphopartiesten die initieel in een groep opereren de drang om ook solo hoge ogen te gooien. Zo wisten onder meer Kool Keith, Dr. Dre en Ghostface Killah in het verleden de status van respectievelijk Ultramagnetic MC’s, N.W.A en Wu-Tang Clan te evenaren. Of zoals Evidence zegt: "When you say Ghostface Killah, you don’t say Ghostface of Wu-Tang Clan anymore, even though he is Ghost of Wu-Tang Clan." Maar de medaille heeft ook een keerzijde; voor iedere succesvolle MC krijgen honderden andere rappers — denk maar aan D12’s Bizarre of Pras van The Fugees — niet meer dan een voetnoot in de annalen van de hiphopgeschiedenis toebedeeld. Met zijn monotone flow lukt het ook Evidence niet om uit de schaduw van zijn groep Dilated Peoples te treden.

Het zijn vooral de fantasierijke beatexcursies van DJ Babu die gemist worden. Slechts twee keer kruipt de gelauwerde dj voor The Weatherman LP achter de knoppen. Maar het eentonige "A Moment In Time" en het funky "Things You Do" vallen te licht uit en halen het superbe Dilated Peoples-niveau ten tijde van The Platform en Expansion Team niet. De vernieuwing is duidelijk zoek en het succes zal uitblijven na het ook al matig onthaalde 20/20 van Dilated Peoples. Het zijn de relatief onbekende producers Sid Roams en DJ Khalil die respectievelijk met "Mr. Slow Flow" en "All Said & Done" tekenen voor de twee strafste producties van de plaat. Het eerste drijft voort op een dreigende dreun en "All Said And Done" doet iets indrukwekkends met een soulrefrein en een piano. Jammer genoeg gaat het om efemere erupties op een verder weinig vermakelijk album.

De Californische producer Alchemist levert met "Letyourselfgo" een achromatisch afkooksel af van de inventieve nummers die hij in het verleden voor Nas en Mobb Deep in elkaar stak. De vocale bijdrage van Little Brothers Phonte kan daar niets aan veranderen. Evidence zelf voorziet overigens zelf enkele nummers van beats, waarmee hij bewijst dat hij buiten een middelmatige mc ook een behoorlijk doorsnee producer is. De rapper neemt op "Hot & Cold" en "NC To CA" te weinig risico’s, wat leidt tot een aantal eentonige nummers die onderling inwisselbaar zijn.

Achttien tracks en drie skits later is de Waalse fan aan wie "Biggest Belgium Fan" gewijd is wellicht de enige die gewillig nog eens op de play-toets drukt. Onze landgenoot is hoorbaar geëmotioneerd als hij hoort dat Evidence zich aan de andere kant van de lijn bevindt. Zijn ongeloof is groot: "I speak to Evidence, aaaaargh." Het speelse interludium vormt een eenmalig moment van opschudding op een langdradige plaat.

"Your favourite rapper is a housecat", rapt Evidence op zijn solodebuut. Wij hadden hem liever als een verwilderde straatkat in donkere steegjes horen spinnen. The Weatherman LP is een geesteloos rapalbum dat de nodige ruimdenkendheid mist. Wie een opwindende en boeiende hiphopplaat wil horen, spendeert zijn euro’s beter aan I’ll Sleep When You’re Dead, de nieuwste van EL-P.

http://www.myspace.com/evidence
http://www.myspace.com/evidence
ABB/All City

verwant

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in