Babyshambles :: The Blinding

Het was weer een woelig jaar voor Pete Doherty en zijn Babyshambles. Drugs, arrestaties, no-shows à volonté, Kate Moss, nepbloed spuiten naar een MTV-reporter, meer drugs, verkozen tot slechtste live-act en verkozen tot meest sexy man (NME). Gelukkig viel er ook op muzikaal vlak iets te beleven. Babyshambles werd na de breuk met Rough Trade opgepikt door Parlophone en deze e.p. is een eerste kennismaking met de nieuwe samenwerking.

Al bij al mogen we blij zijn dat Pete Dohery 2007 gehaald heeft, want dat zag er soms erg onwaarschijnlijk uit. De Britse tabloids hebben ongetwijfeld hun In Memoriam reeds geschreven, maar de muziekliefhebber hoopt dat Doherty niet dezelfde weg op zal gaan als onder meer Cobain en Morrison. Jammer genoeg zagen we de man de laatste jaren meer op de cover van tabloids dan op een podium. The Blinding is de eerste stap naar verandering.

Mick Jones zit niet langer aan de knoppen, en dat kunnen we enkel toejuichen. Debuutplaat Down In Albion was te lang en de songs misten structuur en richting. Dat Pete Doherty een sterk refrein weet te schrijven, wisten we al langer maar de man heeft nu eenmaal iemand nodig die hem af een toe een schop onder de kont verkoopt. Blijkbaar hebben zijn groepsgenoten deze rol dit keer zelf voor hun rekening genomen en dat loont: de productie is alleszins een pak strakker.

Ook wat de songs betreft, zit het snor. "Blinding" kende u al van de vele airplay die de single (terecht) kreeg. Zonder twijfel het beste Babyshambles-nummer tot dusver. "Love You But You’re Green" start erg sloom maar weet ons dankzij een goeie opbouw en dito refrein toch te overtuigen. Het vrolijke "Beg, Steal Or Borrow" kennen de fans al van op MySpace voor Londons Get Loaded In The Park Festival, terwijl "Sedative" de ambitie heeft live een heuse meezinger te worden. Stinker van dienst is "I Wish", een skanummer zoals groepen als the Slackers er al tien betere geschreven hebben. Maar laat deze misser de pret niet bederven. The Blinding is het bewijs dat Doherty ondanks alle fuck-ups nog altijd barst van het talent en charisma en dat het veel te vroeg is om hem af te schrijven.

Nu we hier toch met onze nieuwjaarswensen klaar staan, willen we Pete Doherty en zijn Babyshambles een drugsvrij 2007 wensen. Dan zal al de rest ook wel op z’n pootjes terecht komen. Moge The Blinding de ideale teaser blijken voor de volgende Babyshambles, en niet de zoveelste stuiptrekking van een genie op de dool.

http://www.babyshambles.net/
http://www.babyshambles.net/
Parlophone

verwant

The Libertines

Lokerse Feesten strikt The Libertines en Balthazar

Coolness alert! Belgium’s finest en multi-MIA winnaars Balthazar tekenen present op...

Pete Doherty & The Puta Madres :: Who’s Been Having You Over

Ah, Pete Doherty. Moest u ons vragen hem als...

Pete Doherty :: Hamburg Demonstrations

Pete Doherty bulkt van het talent, schudt de ene...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in