Eindejaarslijstje 2006 van Elise Noyez

Als het nog donker is wanneer je opstaat en de zon haar stralen alweer heeft opgeborgen nog voor je na die lange werkdag huiswaarts keert, kan je al eens wat luchtige ontspanning gebruiken. Bij goddeau worden die grauwe avonden voor kerst steevast gevuld met een welverdiende duik in de platenkast, op zoek naar de albums die ons het afgelopen jaar warm hielden.

  1. Johnny Cash :: American Recordings V: A Hundred Highways Cash bewijst wederom dat hij zijn status als cultfiguur en Grote Meneer meer dan waard is, niet enkel als de onmiskenbare man in black maar eveneens als kwetsbare oude man.
  2. Josh Ritter :: Animal Years Wellicht het beste wat de singer-songwriterscene in petto heeft met zowel een stem als lyrics die overlopen van eerlijkheid, schoonheid en présence, zonder naar aandacht te moeten smeken.
  3. Magnolia Electric Co. :: Fading Trails De combinatie van Molina’s getormenteerde stem, het ritmische doch zachte gitaargeluid en de soms ijselijke pianoakkoorden beschikt over een vreemde aantrekkingskracht. Je zou het haast subliem kunnen noemen.
  4. The Mountain Goats :: Get Lonely Een lichtjes ontoegankelijk album vol verborgen schatten. Het vereist dan ook enkele luisterbeurten alvorens je Darnielles magnifieke omzwervingen en uitgepuurde songstructuren ontdekt. De aanhouder wint, en hoe.
  5. The Flaming Lips :: At War With The Mystics Maatschappijkritiek verpakt in een aantrekkelijk jasje van absurditeit, rare geluidjes en leuke melodieën. You’ll feel like a kid in a candystore.
  6. Sufjan Stevens :: The Avalanche Een mens mag al eens schaamteloos genieten van allerlei kleine lekkernijen en daarvan loopt dit album vol Illinoiseextraatjes nu net over. Het herkenbare Sufjan Stevens-geluid verveelt nooit, zelfs niet als het over zogenaamde afdankertjes gaat.
  7. M.Ward :: Post-War Alleen al voor de fiftiesallure van Wards soulvolle stem zal menig hart zwichten. Combineer dat met zijn talenten als songsmid en het resultaat laat niemand onberoerd.
  8. Stuart A. Staples :: Leaving Songs Ook zonder Tindersticks is Staples in staat te ontroeren met een hoop fragiele — doch soms swingende — songs.
  9. The Datsuns :: Smoke And Mirrors De snerende gitaren van deze Nieuw-Zeelandse groep verkennen steeds verdere horizonten en dat levert een rockend — en vooral verslavend — plaatje op.
  10. My Latest Novel :: Wolves Niet de nieuwe Arcade Fire of een kloon van andere indiefenomenen maar een gevarieerde verzameling nummers met een resem invloeden. Meestal verrassend maar nooit onverwacht is Wolves een album dat blijft boeien zonder ongeloofwaardig te zijn.

Bij extreme koude, wanneer zelfs deze platen de tenen niet kunnen verwarmen, worden ook volgende albums al eens ingezet: Songs Of Green Pheasant :: Aerial Days, Lambchop :: Damaged, Architecture In Helsinki :: In Case We Die, John Vanderslice :: Pixel Revolt, Bonnie ‘Prince’ Billy :: The Letting Go en Cat Power :: The Greatest . Als je nu nog niet opgewarmd bent, zet je dan maar snel aan het haardvuur.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Eindejaarslijstje 2009 van Elise Noyez

Lap. Weer een jaar voorbij, weer eindejaarslijstjes, weer dat...

Eindejaarslijstje 2008 van Elise Noyez

Elke zichzelf respecterende goddeau-medewerker hoort tegen het einde van...

Eindejaarslijstje 2007 van Elise Noyez

Het afgelopen jaar was er een waarin ongegeneerd om...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in