Alias & Tarsier :: Plane That Draws A White Line

Alias en Tarsier verwenden ons eerder dit jaar al met de bedwelmende triphopplaat Brookland/Oaklyn. Met de feestdagen in aantocht brengen ze de e.p. Plane That Draws A White Line uit. Hiervoor liet het gelegenheidsduo een handvol nummers remixen die ze aanvullen met een drietal nieuwe tracks.

De e.p. opent sterk met "Plane That Draws A White Line", dat ook op Brookland/Oaklyn terug te vinden is. De intro kan het nummer nog steeds niet van een foute eighties indruk ontdoen; enkele synthesizertonen roepen referenties op aan France Gall of zelfs Phil Collins. Gelukkig brengen de onconventionele drumpatronen van Alias net op tijd redding en transformeren ze de track in een spannende triphopexcursie.

"Nocturnal Eye", een van de nieuwe creaties, wordt geweven rond minimale elektronische toetsen. "The truth will reveal herself on a moonless night with eyes glowing", zo injecteert Tarsier de dreiging als een intraveneus infuus. Na een minuut of twee valt een donkere beat in die DJ Krush in herinnering brengt en een zinnenprikkelend schouwspel op gang trekt. "9:24 Cigarette" trapt in de val van de besluiteloosheid, het is een duidelijk b-kantje dat nergens heen gaat. "Sleepy" is wel weer goed, de juxtapositie van Alias’ rhymes en de kraakheldere klanken van Tarsier resulteren in het donkerste nummer van de e.p..

De remixen komen van bevriende artiesten die al jarenlang in de marge opereren. Ze zorgen stuk voor stuk voor gedurfde bewerkingen die getuigen van een open visie. "The bricoleur may not ever complete his purpose but he always puts something of himself to it", zo stelde Levi-Strauss het ooit. Boom Bip krijgt de eer het titelnummer door de mangel te halen. Vreemd genoeg kiest hij niet voor een typische downbeat aanpak. Zijn remix wordt gekenmerkt door een verbluffende polyritmiek waardoor het zich mijlenver verwijdert van het origineel. De beats stuiteren bij momenten alle kanten op om niet veel later rust te vinden in een streepje ambient en omgekeerd.

Christ., in een duister verleden nog samenwerkend met Boards Of Canada, zorgt voor een ijzingwekkende bewerking van "Rising Sun". Enkele spaarzame clicks ’n cuts met de passende tekst van Tarsier; "A Rising Sun is all that remains". Ook "5 Year Eve" wordt op gorgonische wijze gemuteerd. Neotropic, een van de weinige vrouwen in de wereld van de elektronische avant-hop, herwerkt het nummer tot een donkere helletrip. Mocht u van plan zijn binnenkort een spokentocht te organiseren, dan kan u dit gerust door de boxen laten galmen. Odd Nosdam tekent voor de minst toegankelijke remix. Het Anticonlid brengt "Ligaya" naar hogere sferen waar enkel de ijle stem van Tarsier optornt tegen zijn gruizige beats. De remixers geven telkens opnieuw een eigen interpretatie aan het origineel en dat siert hen.

"Een nieuwe plaat van Alias is als een praline met vulling; je weet niet wat erin zit, maar je kan er van op aan dat het verslavend lekker zal zijn", zo schreven we enkele maanden geleden over de voorganger Brookland/Oaklyn. Ditmaal werden de lekkernijen gesmolten door enkele muzikale topchocolatiers en vervolgens herwerkt tot minstens even verrukkelijke pralines.

http://www.anticon.com
http://www.anticon.com
Anticon/Southern

verwant

Alias :: Fever Dream

Zullen we u eens wat vertellen? Twintig jaar geleden...

Alias :: Collected Remixes

Het tijdperk waarin remixen enkel dienst deden om nummers...

Alias & Tarsier :: Brookland/Oaklyn

Een nieuwe plaat van Alias is als een praline...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in