CLUBSIDE DOWN :: J-Star + MC Honey Brown + MC Brother Culture, Pendulum, Murdock :: 30 oktober 2006, Pet

Maandagavond, fuifavond in Antwerpen. Het mag dan het begin van een nieuwe, drukke werkweek zijn, Petrol zit vanavond afgeladen vol met mensen die een feestje willen bouwen tot diep in de nacht. Dat het een schoolvakantie is kan makkelijk afgeleid worden uit het aantal jeugdpuistjes dat vandaag het publiek siert. Misschien moet Clearasil maar eens aan een muzieksponsorprogramma denken.

In tegenstelling tot gisteren worden de live-uitzendingen van Studio Brussel in Petrol een beetje weggedoken gebracht, achteraan in de bar. Meteen is dit de enige Clubside Down-avond die zo een tweede podium heeft, waar TLP en Dors hun Bounce live brengen. Waarna Murdock zijn Jungle Fever op de danslustigen mag loslaten.

In de grote zaal is ondertussen J-Star aan zijn set bezig, geholpen door MC Honey Brown en MC Brother Culture. Meer dan twee MC’s en enen dj is het niet, maar de prettige reggaevibes van dit collectief slaan aan. In Londen staan ze al langer bekend als één van de strafste mash-upmeesters en ook vanavond is dat het geval wanneer we onder andere flarden Kelis op inventieve wijze gebruikt horen worden.

"Ook dit is voor ons een optreden", zegt Bounce-MC TLP: "Door de aanwezigheid van de MC’s krijg je een directe communicatie met het publiek zoals bij eender welk concert. Dit is echt de soundsystemcultuur zoals die in Engelstalige landen bestaat."

Sinds een jaar of vier houdt TLP samen met de boomlange Dors de Bounce-boetiek open. "Het heeft jaren geduurd voor er een ernstig reggaeprogramma was op de Vlaamse radio", zegt hij. "Ik herinner me dat eind jaren tachtig in het programma Zig Zag op Radio 2 de vijf beste reggaeplaten van de Engelse charts werden gedraaid. Daarna was er niets meer, hoewel Crucial P., een kameraad van mij, Studio Brussel bleef bestoken met de vraag om zo’n programma. Pas met de doorbraak van de nieuwe dancehallsterren als Sean Paul, die ook door MTV werden opgepikt, kwam Bounce er.

Neen, het genre is niet aan een opmerkelijke opmars bezig, stelt de MC: "Ondergronds bestaat er in Vlaanderen al lang een scene, al is het zeker zo dat door ons programma meer kids intunen. We zien nieuwe soundsystems als paddenstoelen uit de grond schieten. Vreemd genoeg blijkt het genre het populairst in West-Vlaanderen en Limburg, maar we staan erop ook over de taalgrens heen te kijken en aandacht te geven aan Waalse en Brusselse collectieven. Dat wordt ook erg geapprecieerd door de migrantengemeenschap. We krijgen zelfs mails van Belgische Jamaïcanen."

Vanaf dit jaar is Bounce beperkt tot een uur en wordt het aangevuld met een uur drum-’n-bass in Jungle Fever. "Die connectie is logisch", legt TLP uit: "Uiteindelijk is dat genre ontstaan door de combinatie van reggae met versnelde hiphopbeats. En je merkt dat veel zestien-zeventienjarigen via dat programma ook reggae ontdekken. Hoe dan ook is de scene wel gegroeid de laatste jaren: tegenwoordig heb je zelfs heel wat dedicated followers die alle platen kennen en de teksten mee kunnen opzeggen."

http://www.planetpendulum.com
http://www.planetpendulum.com
Beeld:
Tim Broddin

aanraders

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Elvis Costello & Steve Nieve

Elvis Costello en Steve Nieve zijn al bijna vijf...

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Billy Bragg

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

verwant

Pukkelpop lost affiche met Slipknot, Arctic Monkeys, Tame Impala en Cypress Hill

Het Pukkelpopfestival, dat plaatsvindt van 18 augustus tot en...

Pendulum

AB, Brussel, 4 oktober 2010 Pendulum mag dan zijn voor-...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in