De opmerking dat de appel niet ver van de boom valt, gaf Isaac Newton de aanzet tot het ontdekken/bedenken van de zwaartekrachttheorie, althans zo wil de legende het. De uitdrukking wil uiteraard ook zeggen dat talent zelfs in de beste families voorkomt en wordt overgedragen.
Producer/mc/duivel-doet-al en vaste waarde binnen de Stones Throw-stal Madlib (né Otis Jackson jr.) hoeft al lang geen introductie meer bij de liefhebbers van het betere hiphopwerk. De man heeft niet alleen meer aliassen dan Imelda Marcos schoenen, hij heeft op korte tijd ook een indrukwekkende catalogus van hoogstaand niveau afgeleverd. In de schaduw van Madlib floreert echter een ander figuur, zijn jongere broer Oh No (né Michael Jackson).
Na het knappe debuut Disrupt uit 2004 en tal van (co)producties treedt Oh No met de "moeilijke tweede" in de voetsporen van andere grootheden als zijn eigen oudere broer en Danger Mouse. Want ook Exodus Into Unheard Rhytms is, zoals de ondertitel Made With The Music Of Galt MacDermot al laat weten, volledig opgebouwd rond het werk van één componist: Galt MacDermot (1928). MacDermot is vooral bekend voor de soundtrack bij de hippiemusical Hair — "It’s the age of Aquarius" weet u wel — maar heeft in zijn lange leven wel degelijk een palmares bij elkaar geschreven waar menig hedendaags componist jaloers op kan zijn.
Verschillende nummers van MacDermot werden geselecteerd en gebundeld op drie albums, Shapes of Rhythm/Woman is Sweeter, Up From The Basement en Galt MacDermot in Film, allen verdeeld door Stones Throw. Toch is dit album geen sluikreclame voor MacDermot geworden, noch een opstapje voor Oh No, daarvoor zijn beide heren immers te talentvol. Exodus Into Unheard Rhytms laat vooral horen hoe een producer erin kan slagen om prachtige hiphoptracks op te bouwen zonder terug te moeten grijpen naar James Brown, Al Green, George Clinton of andere soul-, jazz- en funkpareltjes.
Op Exodus Into Unheard Rhytms neemt Oh No overigens maar in drie nummers de rol van mc op zich, in de andere nummers is het aan schoon volk zoals Cali Agents, Wise Intelligent, Buckshot, K Jay, Roc C, Aloe Blacc, Wordsworth, A.G., LMNO, Vast Aire, DJ Romes, Posdnuous (De La Soul), M.E.D., Wildchild, D. Perkins, G. Anne Muldrow, Murs, Frank N Dank en Fergus Macroy om de microfoon op te eisen. Waar een goed gevuld adresboekje toch allemaal niet goed voor is. Toch is Exodus Into Unheard Rhytms overduidelijk een nieuw Oh No-album geworden.
De grote kracht van dit album ligt in de eerste plaats dan ook in de eenheid die het uitstraalt; de grote schare aan mc’s onderstreept het paradoxaal genoeg zelfs nog meer. Met een uitgekiende precisie heeft Oh No niet alleen de juiste samples gekozen, maar hij heeft zijn gasten ook zorgvuldig gedropt waar ze het meeste tot hun recht zouden komen. Terwijl de ene Jackson-familie steeds dieper wegzinkt in een moeras van mediocriteit, neemt de andere fluitend de rol van vaandeldrager van zwarte muziek over. Het is maar een kwestie van tijd vooraleer de ware muziekliefhebber bij de naam Michael Jackson niet langer automatisch denkt aan de gebleekte zonderling, maar wel aan de getalenteerde producer en mc, die meer is dan de broer van.