Flatcat :: So This Is When We Grow Up

Op een tijdspanne waarin andere bands hun debuut, Best Of en afscheidstour al achter de rug hebben, komt Flatcat na vier jaar eindelijk op de proppen met zijn tweede full-cd. De nieuwe boreling van de Brugse punkrockband kreeg de welluidende naam So This is When We Grow Up. Op muzikaal vlak is Flatcat echter in zijn puberteit blijven hangen.

Flatcat rolde in 2002 de Belgische muziekwereld binnen met Better Luck Next Time, dat een goed onthaal kreeg. Frisse feel-good punkrock die af en toe een traantje laat om een verloren lief — met andere woorden: teenagepunk op zijn best. Daarna werd het stil rond de West-Vlamingen. Twee jaar later was er wel nog een split-cd samen met 5 Days Off, maar het bleef wachten op een nieuw full-lenght album. Nu is er eindelijk So This Is When We Grow Up.

"Rockstar Fantasy", de single die de cd voorafging, grijpt zich stevig vast in menig trommelvlies en klinkt even enthousiast als een gemiddelde kleuter die zich op Piet Piraat merchandise stort. De release van de cd valt samen met de nieuwe hit "So This Is When I Grow Up", de bijhorende clip loopt over van de bijna blote, carwashende babes. Een weldoordachte zet om een iets oudere doelgroep aan te boren, ofwel zijn Minx en zijn kompanen gewoon tettenzotten.

De intro dompelt de luisteraar in een sfeer die meer weg heeft van de eerste de beste avonturenfilm dan van een punkrock-cd. Net op het moment dat je denkt dat de platenboer je per ongeluk de soundtrack van Pirates of The Caribbean heeft meegegeven, slaan de two-chordgitaren toe. Geen mens weet waartoe het dient, maar het klinkt natuurlijk wel stoer.

Vanaf het openingsnummer hoor je duidelijk dat er veel tijd en geld in de productie is gestoken. In die mate zelfs dat de stem van Minx af en toe totaal niet meer lijkt op die van de eerste cd. Muzikaal is deze plaat piekfijn afgewerkt, instrumentaal rockt het lekker en de melodieën zullen de meest toegewijde pogo-liefhebbers ongetwijfeld hevig doen skanken. Het is duidelijk te horen dat Flatcat de meest catchy punkrockband van ons land is. Tijdens de tweede luisterbeurt klinken verschillende nummers al bekend in de oren. We denken daarbij in de eerste plaats aan "One Of a Kind", "Let Go" en de eerder genoemde singles. Het zijn dan ook de uitschieters van de cd, al verdient "Make Up Your Mind" ook een eervolle vermelding voor het veroorzaken van ritmische hoofdbewegingen. Een negatief punt is het teleurstellende niveau van de teksten. Er zijn uitzonderingen, maar het geheel klinkt vaak nogal kinderlijk.

Al bij al is So This Is When We Grow Up een kunstig gepolijst tienerpunkwerkje dat een erg catchy productie onderging. Het blinkt echter niet uit in originaliteit, omdat Flatcat grotendeels hetzelfde brengt wat we terughoren bij gehypete bands als Nailpin, Simple Plan en Yellowcard. Daarnaast doet Flatcat alles puur voor het plezier, waarbij kritiek de groepsleden niet lijkt te deren. Optredens buiten heimat West-Vlaanderen zijn schaars. In eigen provincie heeft de groep ondertussen bijna een godenstatus opgebouwd, misschien daarom dat er wat weinig zelfkritiek en bijgevolg weinig evolutie tussen Flatcats twee platen is. De indruk dat Minx en zijn mannen dezelfde, wat oppervlakkige, punkrock recycleren blijft daardoor jammer genoeg hangen. Toch is dit een pretplaat die je in deze warme tijden perfect als leuke achtergrondherrie kan gebruiken. Diepgang moet je bij Flatcat nog niet zoeken, maar dat verwachtte de groep allicht zelf niet.

http://www.flatcatpunk.com
http://www.eyespyrecords.com
http://www.flatcatpunk.com
Eye Spy

verwant

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in