DOUR 2006 :: Primal Scream, donderdag 13 juli, The Last Arena

Ze treden niet vaak op in onze contreien, en dus is het dubbel jammer dat Primal Scream er deze keer staat met één van zijn slechtste platen onder de arm. Bang afwachten dus of de groep enkel voor de doorsnee boogie van dat Riot City Blues gaat of ook haar meer visionaire kant zal laten zien.

Het wordt geen van beide. Primal Scream toont zich vanavond de doorsnee rockband die ze is. De middenweg tussen de traditionele bluesy rock van platen als Give Out But Don’t Give Up en de withete hedendaagse kruising van industrial, blues en dance van XTRMNTR en Vanishing Point wordt bewandeld: het klinkt allemaal wel stevig en niet té hard als de Rolling Stones, witheet wordt het helaas nergens meer.

Toch zijn sommige songs onverwoestbaar. "Jailbird" is meteen raak, en ook de nieuwe single "Dolls (Sweet Rock ’n’ Roll)" gaat er stevig tegenaan. Af en toe krijgt een niet al te geïnteresseerde Bobby Gillespie versterking van twee zwarte achtergrondzangeressen, kwestie van het soulgehalte op te krikken.

Jammer genoeg had Primal Scream op zijn best geen soul. Op XTRMNTR overheerste de ontzielde kilte van de industriële éénentwintigste eeuw. Dansen in het withete licht van de Apocalyps. Dàt sfeertje. Maar vanavond blijft het allemaal bij midden-twintigste-eeuws rocken en shaken. "Swastika Eyes" horen we in een knappe versie, meteen daarna krijgen we een even stampend "Country Girl" van de laatste plaat.

Het wordt duidelijk hoe beide loten Primal Scream dezelfde stam hebben. Stonesklonen of hippe elektro-rockers: dit is in wezen niets meer dan een weinig origineel rockbandje dat in zijn geschiedenis twee keer gekaapt werd door visionairen die de groep een eigentijds en vernieuwend geluid gaven. Kevin Shields, de gitaartovenaar van My Bloody Valentine, bracht de groep eind jaren negentig een niveau hoger na de bluesrockpastiche Give Out But Don’t Give Up, DJ Andrew Weatherall deed hetzelfde aan het begin van dat decennium toen hij Primal Scream een baggy geluid aanmat op Screamadelica. Shields verliet de groep na Evil Heat in 2002, het resultaat is op het vervelende Riot City Blues te beluisteren.

Neen, dit was geen rotslecht concert, maar hier had meer in gezeten als de groep haar vorige geluid was blijven uitwerken. Het is fijn om Primal Scream het rockende "Rocks" feilloos te horen brengen, maar het kan niet op tegen iets als "Swastika Eyes". Misschien moet Kevin Shields terugkeren, anders zou Primal Scream wel eens niets meer dan een voetnoot bij het lemma "Madchester" kunnen blijven.

http://www.primalscream.net
http://www.primalscream.net
Beeld:
(ac)

aanraders

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

Elvis Costello & Steve Nieve

Elvis Costello en Steve Nieve zijn al bijna vijf...

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Billy Bragg

Zo sympathiek dat ie letterlijk alles en iedereen ontwapent....

Misty Fields 2023 :: Een hitmachine van een andere planeet

Vorig jaar staken we er nog een teen in...

verwant

Het beste van Dour volgens enola

Dit weekend, zoals elk jaar rond deze tijd, zou...

Best Kept Secret 2019 :: Band zkt. zanger

Fuck 21 juni, de zomer begint nú. Best Kept...

DOUR 2018 :: De pin uit de handgranaat

Dour wordt dertig, Dour ondergaat een make-over. Op een...

Dour 2017 :: Elementaire fysica

Dour blijft wellicht het meest gevarieerde festival in onze...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in