The Triffids :: Born Sandy Devotional (1986)

Waar aan de ene kant eerder donker getinte groepen als The Smiths en Joy Division en aan de andere kant gitaarterroristen als Dinosaur Jr en Sonic Youth in de jaren tachtig voor muzikaal tegengif zorgen voor kleffe, in spuuglelijke kleren en dito kapsels gestoken bands — of zeggen we beter acts zoals Europe, Madonna en Prince — is er een band die zelfs in de alternatieve wereld een buitenbeentje is, letterlijk en figuurlijk.

In the middle of nowhere, in de Atlas Perth genaamd, zien de Triffids in 1976 het licht. Op een novemberavond nemen David McComb en Alsy MacDonald, twee tieners uit dat Zuid-West Australisch stadje een eerste cassette met eigen nummers op. De teksten vormen een satirische kijk op het leven van de twee jongemannen: “Het Leven Zoals Het Is: Nergens”, zou je de demo kunnen noemen, met zijn songs over tuinen, katten, kaas en zowat alles wat McComb en MacDonald tegenkomen.

Na een jarenlange evolutie transformeert het duo uiteindelijk in The Triffids. Nog voor de groep in 1983 zijn debuut Treeless Plain uitbrengt, hebben ze al meer dan tachtig nummers geschreven waarvan het grootste deel via tapes het licht ziet. Het mag dan de tijd van punk en opkomende electro zijn, The Triffids klinken heel anders dan hun tijdgenoten. Op Treeless Plain staan al songs als “Hell Of A Summer” en “Red Pony”, die tot het beste behoren wat de groep ooit opnam en waarin de invloed van folkies als Bob Dylan en Woody Guthrie bijna net zo groot is als die van het desolate Australische landschap waarin de band vertoeft.

Het is dan ook enigzins ironisch dat de ultieme Triffids-klassieker, Born Sandy Devotional in Engeland is opgenomen. Ondanks die delocatie klinkt het album echter alsof je heel alleen in een niemandsland staat, wachtend op die ene persoon die maar niet komt. Hoewel The Smiths ongeveer gelijktijdig het schitterende The Queens Is Dead uitbrachten, maakt Born Sandy Devotion zoveel meer indruk dan het meesterwerk van hun Britse collega’s. Reden hiervoor is de uniciteit en het daaruit voortvloeiende outsider-gevoel. Stonden The Smiths midden in een bloeiend Brits muzieklandschap, The Triffids doolden alleen en van God verlaten rond in een eindeloze stoffige vlakte.

De opnames voor Born Sandy Devotional sleepten lang aan en de Aussies zagen hun verblijf in Europa uitlopen van de geplande paar weken tot ettelijke maanden. Dat de opnames een lijdensweg waren, is aan het resultaat absoluut niet te merken. Opener “The Seabirds” sleept je met een simpele, maar doeltreffende zin als “No foreign pair of dark sunglasses will ever shield you from the light that pierces your eyelids” onmiddellijk de plaat in. De sfeer is die van op een late, hete avond: randen van beschaving worden overschreden in “Life Of Crime”, zelfmoord komt naar voor als optie (“Tarrilop Bridge”), het onbehagen dat je kan hebben als je weet dat iets of iemand je wereld is binnengedrongen (“Stolen Property”), maar, godzijdank, zit er in de avond ook schoonheid zoals afsluiter “Tender Is The Night (The Long Fidelity)” duidelijk maakt wanneer de melancholie van dit nummer je overvalt.

Commercieel succes hebben The Triffids nooit geoogst, zelfs niet na hun deal met Island Records, dat nochtans grootse verwachtingen had voor de groep. Eind jaren tachtig ontbond de groep zichzelf en ging elk z’n weegs, zoals dat heet. McComb bracht in 1994 met Love Of Will nog een solo-plaat uit dat geen vervolg meer kreeg door het plots overlijden van de man in 1999. De rest van de band verdween geruisloos in het onderwijs, de advocatuur en het architectuurwezen.

Wie de sfeer van melancholie, verloren onschuld en onzekerheid wil proeven zoals die bijna twintig jaar voor Arcade Fire klonk, heeft een wondermooie ontdekkingstocht voor de boeg. The Triffids weten de luisteraar te verrassen, te bevreemden, je wordt bij je nekvel gegrepen en ondergaat de songs alsof je er zelf in zit. Van afstandelijkheid is geen sprake bij het beluisteren van Born Sandy Devotional. Dit album is meer dan een schijf muziek. Born Sandy Devotional is een gezel die je vergezelt in goede en kwade dagen.

Born Sandy Devotional werd onlangs heruitgebracht door Domino. De komende twee jaar wordt ook de rest van de backcatalogue van The Triffids heruitgebracht. Op 23 en 24 juni staan The Triffids (zonder Mc Comb) in Kunstencentrum België in Hasselt voor twee unieke concerten.

http://www.thetriffids.com
http://www.thetriffids.com
Domino

verwant

Best of, outtakes en concerten van The Triffids op komst

Op vrijdag 2 april moet Wide Open Road in...

The Triffids :: Treeless Plain/Beautiful Waste/The Black Swan

Domino, 2008 "Re-issue, re-package, re-package/Re-evaluate the songs/Double-pack with a photograph/Extra Track...

Hoe The Triffids hun drie wensen teruggaven

Bijna twintig jaar na het einde van de band,...

The Triffids :: Born Sandy Devotional (re-issue)

Voor de jongere muziekliefhebber zijn re-issues een geschenk uit...

The Triffids :: ”Het lijkt allemaal niet zo lang geleden”

Niemand is onvervangbaar, wordt wel eens gezegd. Dat kan...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in