The Playmobils :: International Lifestyle

The Playmobils: het is een foute groepsnaam. Het is echter ook een internationaal garagepunkgezelschap dat zich met zijn debuutplaat International Lifestyle ineens bij de interessantere selectie van Europese garagebands mag rekenen. De groep bestaat uit een Zweed, een Engelsman en een Spanjaard die met hun vorige bandjes nooit echt verder dan de plaatselijke cafés geraakten, maar die met de debuutplaat van hun nieuwste groep wel een toevalstreffer van formaat scoren.

De titel "International Lifestyle" weerspiegelt perfect waar The Playmobils voor staan: het is een internationaal combo dat er fier op is al die nationaliteiten in een groep te gooien, en dat laten The Playmobils maar al te graag horen. Zo bevat International Lifestyle naast de Engelstalige songs die met foute, zwaar Europese accenten zijn ingezongen, ook een aantal songs ("Quiero Crack", "Soy Salvaje") in het Spaans, wat de muziek van The Playmobils een tropisch effect geeft.

Dat het de bedoeling is die indruk te maken, maakt de titel van de plaat natuurlijk duidelijk. Toch besloten The Playmobils nog nét iets verder te gaan. Zo sluiten ze "Don’t Need Anybody?" af met een collectief geblaf, terwijl ze middenin songs als "Shake That Monkey" en "Tarzan Of The Kings Of The Road" plots als apen beginnen te krijsen.

Dat The Playmobils met dat soort trucjes en songtitels als "Action Rock Shrunk My Cock" en "Quiero Crack" een beetje aan de foute humor van groepen als Electric Eel Shock en The Bloodhound Gang doen denken, valt niet te ontkennen, maar het valt nog wel te appreciëren. The Playmobils weten maar al te goed dat ze complexloze garagepunk maken, maar zien dat eerder als een motivatie om er met die beperkte middelen dubbel zo creatief tegenaan te gaan, en dat is iets waar The Playmobils met International Lifestyle uiteindelijk wel in geslaagd zijn.

Ondanks het feit dat The Playmobils zich in de meeste songs tot drie akkoorden beperken en de muziek dus oersimpel klinkt, bevindt de groep zich wel degelijk aan de juiste kant van de grens tussen garage- en punkrock. De songs bevatten genoeg melodie om je daar niet over te laten twijfelen, wat The Playmobils met de surflijntjes van songs als "Don’t Need Nobody" en "Baby Stay Away" nog meer weten te accentueren.

Dat de groep wel degelijk voorbeelden heeft, bewijst de Valves-cover "Tarzan Of The Kings Road". The Valves is een Schotse groep die zo’n dertig jaar geleden deed wat The Playmobils nu doen: garagepunk met veel surfinvloeden maken. Naar verluidt zou die Schotse variant ook aangebrand hebben geklonken, en dat is uiteindelijk waar het The Playmobils om gaat. "Shake That Monkey" is overigens maar een halve cover. Het is een song van de Dixie Buzzards, de andere groep van zanger Martin Salvage, maar ook een van de betere songs op de plaat, die voor The Playmobils lijkt te zijn geschreven.

Toch kan je er niet om heen dat groepen zoals The Playmobils en Electric Eel Shock veel op eenzelfde soort van humor teren. Zulke groepen vallen bij de ontdekking ervan altijd te smaken, maar lopen op de duur — net zoals Geert Hoste of Urbanus — altijd het risico bij een kritischer publiek in ongenade te vallen. Misschien dat The Playmobils dat gevaar maar als een uitdaging moeten bekijken, om ons met de opvolger van dit zeker niet onaardige debuut van ons ongelijk te bewijzen.

http://www.ptrashrecords.com
http://www.ptrashrecords.com
Ptrash

verwant

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in