Lady S. 1 :: Na Zdorovje, Shanjoeska! (Aymond & Van Hamme)

De voorbije jaren leek Jean Van Hamme zich meer en meer terug te trekken uit de stripwereld. Zo kondigde hij aan te willen stoppen met succesreeksen als Thorgal en XIII. Toch debuteert met Lady S. een nieuwe creatie van de meest succesvolle stripscenarist.

”Formulestrips zonder een greintje inventiviteit”, de laatste nieuwe strips van Jean Van Hamme krijgen steeds meer kritiek over zich heen. Recent verscheen ook het achtentwintigste deel van Thorgal en opnieuw lijkt niemand tevreden over het resultaat. Vooral wanneer je weet welke schitterende albums Van Hamme ooit schreef, lijken zijn jongste creaties hopeloze pogingen om hetzelfde recept te blijven herhalen. Helaas sluit ook Lady S. wat te veel daarbij aan.

Het verhaal draait rond een mysterieuze vrouw met verschillende namen: Suzan, Shanja of zelfs Shanjoeska. Drie namen die elk even weinig zeggen over haar en haar achtergrond. En toch ligt daar de sleutel. Bij aanvang van het verhaal is Suzan de dochter van een Amerikaanse ambassadeur in Brussel. Daar ontmoet ze echter een schim uit haar verleden in de USSR. Deze sleurt haar mee in het plan van een mysterieuze, oude man. Valt Suzan ten prooi aan chantage of is ook dit een slim plan om haar identiteit als dubbelspionne veilig te stellen?

Het moet gezegd, tekenaar Philippe Aymond maakt een mooi werkstuk van dit eerste deel. Met duidelijke, dynamische, aangenaam ogende tekeningen, geeft hij deze reeks het ideale gezicht. Zoals steeds weet Jean Van Hamme zeer goed zijn tekenaar te kiezen en ook deze keer is het raak. Na zijn Nederlandstalig debuut ApocalypseMania (scenario Bollée) stoot Aymond nu door naar het grote succes. Het verhaal van zijn kompaan is echter hoogst onorigineel. Van Hammes onmiskenbare talent zorgt er wel voor dat het geheel vlot wegleest en perfect uitgebalanceerd aan de lezer wordt opgediend, maar zowel qua thematiek en plot als qua personages hebben we dit allemaal al eerder en beter gezien in ’s mans eerdere werk. Daarbij komt dat dit eerste deel toch wel wat body mist. Het verhaal komt pas naar het einde toe op gang, waardoor je als lezer wat bedrogen uitkomt.

Na Zdorovje, Shanjoeska! is dan ook een album voor de liefhebbers van het klassieke avonturenwerk. Verrassen doet dit album nergens, maar de geijkte formule wordt er wel ijzingwekkend perfect uitgevoerd.

Lady S. verschijnt in de collectie Spotlight van uitgeverij Dupuis.

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

aanraders

Pierre Hadot :: De Sluier van Isis

Lang voordat het opnieuw populair was om de (Grieks-)Romeinse...

Francesca Stavrakopoulou :: God, een anatomisch onderzoek

Volgens rabbijn David J. Wolpe en ongetwijfeld vele anderen,...

Geert Buelens :: Wat we toen al wisten – De vergeten groene geschiedenis van 1972

Zijn de wonderen de wereld uit? Niet als Geert...

Paul Verhaeghe :: Onbehagen

Verklaren dat het huidig tijdsgewricht getekend wordt door zowel...

Jan Hertoghs :: Alles voor de Kempen

In Alles voor de Kempen schetst Jan Hertoghs een...

verwant

XIII 18 :: De Ierse versie & 19 :: De laatste ronde (Giraud, Vance & Van Hamme)

Met twee albums waarvan eentje getekend door legende Jean...

Thorgal 28 :: Kriss van Valnor (Rosinski & Van Hamme)

De eindsprint is ingezet. In de aanloop naar het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in