Tortoise :: ”Ik heb enkel mijn eigen interpretatie”

Tortoise moet u ab-so-luut gaan zien op Rock Werchter. Wie de nieuwe plaat It’s All Around You, jazzy post-rock met filmische allures, in huis heeft, weet waarom. Goddeau hing een aantal maanden geleden aan de lijn met gitarist/bassist/percussionist/toetsenist Dan Bitney en wierp een blik in de toekomst.

Dan Bitney: "Onze aandacht richt zich momenteel op de nabije toekomst. We zijn onze tour aan het voorbereiden en houden ons bezig met dingen die je niet meteen associeert met muziek: afspraken met onze tourmanager, merchandising, enzo."

enola: Storen die beslommeringen?
Bitney: "Als band wil je louter en alleen met muziek bezig zijn maar je moet ook beslissingen nemen op andere vlakken. Vervelend en zelfs vreemd. Het gebeurt dat we een meeting hebben met journalisten in een bar. Soms zitten er vrienden van ons en dan lachen ze met ons: ’Oh, jullie zijn in vergadering’."

enola: Waar slaat de titel van het album, It’s All Around You, op?
Bitney: "Ik weet het niet. Ik heb geen sluitend antwoord, enkel mijn eigen interpretatie. Wanneer we beginnen op te nemen is er doorgaans nog geen titel. Doug (McCombs, bas & gitaar, bvm) stelde die titel voor na afloop. Je moet er niet te veel achter zoeken."
"Ik heb wel een klein boekje waarin ik mijn eigen titels noteer: tijdens repetities wanneer de songs nog geen naam hebben. Met Tortoise proberen we de zaken niet te veel te definiëren. Alles moet open blijven. We hebben het ook niet over politiek, familie of liefde in onze muziek."

enola: Hoe ontstaat een Tortoise-song?
Bitney: "Vaak via improvisatie. Soms beginnen we pas te spelen nadat we eerst de track gecomponeerd hebben. Af en toe ligt een bepaald geluidje aan de basis van de song. Of een melodie, die dan herwerkt wordt."

enola: Bij Tortoise is er geen vaste songwriter?
Bitney: "Alles is het resultaat van groepswerk. Dan pas ontstaat er chemie. Je hoort het als een band slechts één songwriter telt: hun platen klinken altijd even herkenbaar. Bij Tortoise is die constante er ook maar we gaan toch breder. Onze nieuwe plaat getuigt van meer creativiteit en heeft meer tonaliteit. Vroeger bouwden we onze songs rond bas, drum en een melodie terwijl we nu gebruik maken van het instrumentarium van een rockband, wat veel uitgebreider is. Het grote verschil met Standards, ons vorige album, is die rijpere sound."

enola: It’s All Around You klinkt heel natuurlijk.
Bitney: "Al onze platen klinken volgens mij heel natuurlijk. Aan het nieuwe album is wel minder gesleuteld dan aan TNT. Nu hebben we geprobeerd analoge opnametechnieken te verzoenen met digitale apparatuur: op zoek naar een warme sound. It’s less computer sounding."

enola: Op het vorige album stond een song die qua ritmiek geïnspireerd was door afro-beat. Zijn er ook op It’s All Around You vreemde invloeden te vinden?
Bitney: "We gaan zelfs nog een stap verder: we doen iets bizar in de maatsoort 5/4. alle tracks hebben een zelfde basis maar er komen veel verschillende stijlen en ideeën bij kijken. Op een bepaalde song hoor je een gedempte bas die nogal funky klinkt. Ik heb ooit iets gelijkaardig gehoord op een plaat van David Axelrod."
"Tortoise telt vijf muzikanten en elk van ons is een muzikale filter die datgene wat hij graag hoort, combineert met alles wat hij ooit heeft opgevangen.
"

enola: Is het moeilijk om in een democratische band als Tortoise te spelen?
Bitney: "Nee. Soms worden je ideeën niet geaccepteerd maar ik verkies toch dat soort democratisch songschrijven. Hoewel het verfrissend is om eens met een andere band te spelen. Je hoeft je geen zorgen te maken over de richting die je wil inslaan met de band en je kan gewoon wat spelen. Ik prijs me echter zeer gelukkig dat ik bij Tortoise speel en dat we een zeker succes hebben."

enola: Hoe belangrijk is het dat jullie verschillende instrumenten beroeren op het podium. Een statement om te benadrukken dat het niet belangrijk is wie wat speelt?
Bitney: "Het heeft zeker niets te maken met pocherij. Het ligt veeleer aan het opnameproces. Als de songs opgenomen zijn, ligt alles vast maar dan moeten we nog op zoek naar een manier om alles live te brengen. Wie wat live gaat spelen bespreken we op repetities."

enola: Van welke film mag de nieuwe plaat de soundtrack zijn?
Bitney: "Een denkbeeldige film. Mensen dichten ons altijd een cinematografische sound toe. Groepen die willen dat hun muziek opduikt in een film hebben doorgaans een agent die dat voor hen regelt. Maar los daarvan denk ik dat je goed gek moet zijn als je een song als "Crest" niet gebruikt in een film."
"Gek om te zeggen: wie zijn die regisseurs? Ik heb er geen idee van."

enola: Vrienden van mij leggen altijd TNT op als ze Risk spelen.
Bitney: (lacht) "Right. Is dat het gezelschapspel met de wereldkaart en de legers? Het gaat om de wereldheerschappij, hè. I’m not sure about that. Maar het is fijn dat ze naar ons luisteren."

enola: En onderwijl paffen en drinken. John McEntire zei ooit dat Tortoise een schizofrene band is.
Bitney: "Omwille van onze interesses en de vele stijlen die we integreren in onze muziek? I’m not sure. Waarschijnlijk is hij de schizofreen. I’m just manic." (lacht)

enola: Dan zullen we u niet langer storen!

Thrilljockey

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Sonic City laat vier nieuwe namen los

Concertzaal De Kreun pakt uit met vier nieuwe namen...

Jeff Parker – Rob Mazurek :: Some Jellyfish Live Forever

Zij die het afgelopen decennium onder een steen hebben...

Tortoise :: 13 juli 2016, Openluchttheater Rivierenhof

Paspoorten gooiden roet in het eten van wat een...

Tortoise :: The Catastrophist

Twintig jaar geleden (30 januari 1996 om precies te...

DOSSIER POST-ROCK: Een nieuwe start, een doorbraak :: Post-rock ontgroeit de kraakpanden en kunstencentra

Normaal verloopt het zo: een groep debuteert, formuleert met...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in