The Silver Mt. Zion Reveries :: The ”Pretty Little Lightning Paw” EP

Geef de mannen en vrouwen van The Silver Mt. Zion een paar zatte nachten in hun Hotel2Tango-studio en een pracht van een EP is geboren. Op The "Pretty Little Lightning Paw" EP komt het zangelement nog meer op de voorgrond en ook het begrip song lijkt meer en meer aan belang te winnen. Het lijkt alsof Efrim en de zijnen met A Silver Mt. Zion een uitweg hebben gevonden uit de doodlopende steeg waarin Godspeed You! Black Emperor zich met Yanqui U.X.O. had gemanoeuvreerd.

Opener "More Action! Less Tears!" is nog volledig instrumentaal, maar is een stuk directer dan wat we van de Godspeedkliek gewoon zijn. Net vijf minuten lang doet het niet moeilijk over een langzame opbouw, maar vliegt het nummer meteen zijn hoogtepunt in. Noisy, melodieus en donderend is het een ouverture die kan tellen. Voor het eerst sinds Lift Yr. Skinny Fists Like Antennas To Heaven klinken de Canadezen hier terug urgent.

De drie overige nummers zijn allemaal gebouwd op akoestische schetsen van Efrim. Net als op This Is Our Punkrock… zijn het ook nummers met vocale inbreng. En ook hier weer ligt het woord lamento op de loer: in "Microphones In The Trees" legt Efrim over een sluipende baslijn een klaaglijke zanglijn waar woorden met moeite uit zijn op te maken.

"Pretty Little Lightning Paw" telt een zelfde soort jeremiërende zanglijnen, deze keer ook aangedikt met ondersteunende koorzang. In de outro krijgen we er ook nog vogelgetsjilp over gesmeten. De dronken nacht liep ten einde, buiten werd het licht. Afsluiter "There’s A river In the Valey Made Of Melting Snow" gaat nog op hetzelfde elan verder.

Postrock lijkt op dit moment naar een nieuwe adem te happen: Godspeed You¡ Black Emperor had zich op zijn laatste album vastgemanoeuvreerd in gekende stramienen, en ook een Mogwai mist bijvoorbeeld al lang de spankracht van de begindagen. Dat een niet al te originele groep als Explosions In The Sky op dit moment zo’n populariteit weet te verwerven, is dan ook niet meer dan het gevolg van de teloorgang van beide boegbeelden.

Dat The "Pretty Little Lightning Paw" EP het resultaat is van een paar zatte nachten is uit wat details hier en daar op te maken. Niettemin lijkt deze plaat een belangrijk keerpunt te zijn voor het hele Godspeed-collectief. Het lijkt een opening uit de impasse te hebben gevonden door songschrijftechnieken en teksten het creatief proces binnen te loodsen. Waar het allemaal toe zal leiden is nog niet duidelijk: deze EP leunt nog érg dicht aan tegen de vorige full-cd van The Silver Mt. Zion, maar dat daarmee een nieuwe weg is ingeslagen is nu wel duidelijk. Het blijft voorlopig echter raden of dat pad ergens toe leidt, en zo ja: wat er achter dat dicht struikgewas verborgen ligt.

http://www.cstrecords.com
http://www.cstrecords.com
Constellation Records

verwant

Godspeed You! Black Emperor

Van uitstel kwam geen afstel, maar wel verandering: twee...

De 10 beste platen van 2021

Op veel vlakken was 2021 een doorslagje van vorig...

Godspeed You! Black Emperor :: G_D’s Pee AT STATE’S END!

Het is allemaal naar de zak. Zij hebben gewonnen...

De staylist van (se)

Het heden voelt bijwijlen ondraaglijk en wat de toekomst...

Efrim Manuel Menuck & Kevin Doria

Afgelopen donderdag leefde het hout van de Rotonde voor...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in