Cass McCombs :: A

Fans van het zachtere gitaarwerk kunnen hun hart ophalen bij Cass McCombs. Op zijn debuut kiest de man resoluut voor ingehouden songs met licht cynische teksten. Een mooi debuut kortom.

Dat Cass McCombs’ muziek ingetogen van aard is, mag u niet verbazen als u weet dat de man uit het verre Baltimore komt en bovendien op een blauwe maandag nog bij de Oldham-broertjes speelde toen deze nog onder de naam Palace opereerden. Zijn platencontract bij 4AD heeft de man aan Britse popgoeroe John Peel te danken, daar het label hem opmerkte tijdens een beruchte Peel-session en hem prompt een contract onder de neus schoof.

A opent sterk. "I Went To The Hospital" is een prachtig klaaglied waar het cynisme met gulpen uitbarst. McCombs, met een stem die bij ons herinneringen oproept aan Grant Lee Buffalo ten tijde van "Fuzzy", heeft geen illusies meer, dit hospitaal wordt zijn laatste halte. Zoals hij zelf al zingt: "I may soon be gone/ To pluck on a harp/ Like those colored-pencil portraits of dogs/ We saw on a blue tarp." "Aids in Africa" zou als een protestsong kunnen klinken maar McCombs is er niet direct de man naar om zich het wereldleed op de schouders te laden. De droge humor wordt prachtig weergegeven in wat nu al de titel van het jaar is: "A Comedian Is Someone Who Tells Jokes".

De enkele up tempo-nummers zoals "When The Bible Was Wrote" en "What Isn’t Nature" zijn strategisch geplaatst tussen de zachtere nummers opdat de luisteraar waakzaam zou blijven. Al dient het begrip up tempo natuurlijk met een korrel zout genomen te worden. Het hele album is doordrongen van eenzelfde cynische klaagtoon die zich zowel in de muziek als in de teksten uit. Stel u Bonnie ’Prince’ Billy voor zonder levensvreugde en u komt vaagweg in de nabijheid. Maar denk vooral aan eerlijke nummers die met ingetogenheid gebracht worden.

http://www.4ad.com/artists/cassmccombs
http://www.4ad.com/artists/cassmccombs
4AD

verwant

Eindejaarslijstje 2022 van Harald Devriendt

“Een vos verliest zijn streken niet”. Dank je voor...

Cass McCombs :: Heartmind

Het hart ligt op de tong, zo durft men...

Cass McCombs :: 21 februari 2017, Het Depot

Cass McCombs, verantwoordelijk voor een van de meest onderschatte...

Cass McCombs :: Wit’s End

Domino, 2011 Konkurrent Singer-songwriters komen in alle maten en gewichten, en...

Cass McCombs

Botanique, Brussel, 7 december 2009 Meer afbeeldingen Cass McCombs

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in