Venus In Flames :: Notes Of Tenderness

Blijkbaar heeft een gemiddelde rockrally-finalist zo’n drie jaar nodig om klaar te zijn voor het echte werk. Na Admiral Freebee en Mintzkov Luna, levert nu ook de bronzen plak van editie 2000 Venus In Flames zijn debuut af.

De verwachtingen voor de eerste worp van Venus In Flames — Jan De Campenaere voor de vrienden — waren behoorlijk hooggespannen. Als solomens derde worden op de rockrally is behoorlijk straf, met songs als "Cynthia’s Gone" bleek echter meteen waarom dat zo absoluut terecht was. Een zomer later verscheen het nummer op een EP’tje dat ons met nog drie andere nummers een staalkaart bood van De Campenare’s kunnen.

Daarna werd het akelig stil, op af en toe een enthousiaste en door-Jan-persoonlijk-in-het-Engels-geschreven nieuwsbrief na. Blijkbaar was het vooral een periode van optredens en niet van songs schrijven, want op Notes Of Tenderness vist de Campenare maar liefst twee nummers van die EP op. In het geval van "Laughing Disease" kunnen we nog spreken van een mooie uitsmijter, maar dat "Cynthia’s Gone" in een zwakkere versie het kransje sterke songs moet aandikken is een zwaktebod.

Single en opener "Better Man" wordt beter en beter. Bij een eerste passage op de radio overheerste teleurstelling, nu zitten we het achter onze werktafel voor ons uit te neuriën zonder de minste aanleiding. Ook "Heart & Bones", "Whole New Me" en "Fearless" blijven goed aan de ribben plakken, maar daarmee is het beste er af. "Silent Treatment" klinkt té gewoontjes en jazzy probeersel "The Sound Of Breaking Hearts" is ronduit kut.

Venus In Flames maakt op hun debuut de fout die veel singer-songwriters maken: live staan hun nummers er in al hun eenvoud, maar voor de plaat mag het ietsje meer zijn. En dus trekt producer Gert Bettens al eens een blik strijkers open of plakt er nog wat backing vocals van een andere bekende naam (Joost Zweegers, Sarah Bettens, Tom Kestens en Reinhard Vanbergen) aan vast. Het heeft er alle schijn van dat die benadering niet de beste oplossing was, maar integendeel alle leven uit de songs heeft gezogen. We hopen op eerherstel voor Venus In Flames bij het eerstvolgende concert dat we van hen zien, maar voorlopig zijn we een héél klein beetje ontgoocheld over dit debuut.

http://www.venusinflames.com
http://www.venusinflames.com
Lipstick Notes

verwant

Het levenslicht van Venus In Flames

Venus In Flames ontwaakt uit z'n winterslaap en iedereen...

Het dubbelleven van Venus In Flames

"Geen aankondiging van een nieuwe tour zonder kakelverse single",...

Venus In Flames is terug met “Open Your Eyes”

Het was alweer een paar jaar geleden dat we...

Venus In Flames :: Intimacy

Safe Haven Records, 2009. Het moet het 2004 geweest...

Venus In Flames :: Intimacy

Slechts gewapend met zes akoestische snaren, een handvol mooie...

aanraders

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

The Slow Show :: Subtle Love

Eigenlijk had The Slow Shows daags na verschijnen van...

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in