Soon :: ”Soon op Pukkelpop? Wat een grap!”

De Leuvense band Soon draaide al een tijdje mee in het jeugdhuizencircuit tot Chokri Mahasine hen dit jaar opmerkte en zijn Skate-stage liet openen: "Hij zal ons wel goed vinden zeker?" veronderstelt gitarist Gaetan Vandewoude. Hoog tijd dus om het Belgische antwoord op Fugazi en Sparta eens uit te horen.

Wegvluchtend van al het hardcoregeweld dat verder nog geprogrammeerd was op het Funtime Fest, leiden Christophe Van Dender (bass) en Gaetan Vandewoude (gitaar) ons veilig naar de backstage. In de loop van het gesprek druppelt de rest van het gezelschap (gitarist Christophe Vandewoude, drummer Johan De Coster en zanger Enzo Cloetens) binnen om hun zegje te doen over hun debuut Please Accelerate. Eerst willen we wel eens weten hoe een band als Soon op het hardcorelabel Funtime Records is beland.
Gaetan Vdw:"De andere groepsleden gingen nogal veel naar optredens, leerden zo hardcorebands kennen en ook Funtime-baas Johan Quinten. Hij kwam af en toe kijken als we optraden en vond ons goed. Uiteindelijk wou hij onze plaat uitbrengen ."

Christophe VD:"Johan begon steeds meer interesse te krijgen in wat we deden, net omdat we anders zijn dan de rest op Funtime. Hij wil een ruimer publiek aanspreken, breder dan alleen de hardcoreliefhebbers. Vandaar dat hij Cornflames — ook niet echt een hardcoreband — heeft getekend, en dan heeft hij ons er ook bijgenomen. ."

enola: Voelen jullie je daar thuis tussen al de hardcorebands?

Gaetan Vdw:"Dat valt best mee: het zijn vriendelijke gasten, al heb ik me wel af en toe afgevraagd hoe we daar in godsnaam ooit terecht zijn gekomen. We maken uiteindelijk zelf helemaal geen hardcore."
Christophe VD:"Vroeger werden we wel vaker geprogrammeerd tussen hardcorebands. Nu valt dat beter mee omdat we meer optredens krijgen met andere, buitenlandse, groepen die interessanter zijn en die we zelf ook goed vinden."
Gaetan Vdw:"De laatste jaren heb ik veel leuke groepen ontdekt. Vroeger vertrok ik vaak meteen na het optreden omdat die bands mij gewoon niet interesseerden. Dat is nu wel veranderd."

enola: Dit jaar mochten jullie de Skatestage van Pukkelpop openen. Een avontuur?
Christophe VD:"Absoluut. Een erg leuke ervaring, en ook een hele stap verder. Hoewel je een kleine garnaal blijft tussen al die andere groepen, was het best wel plezant om dat eens mee te maken. Alles is daar zo super georganiseerd: je hebt je eigen box met een koelkastje, zeteltjes, een eigen hostess die gewoon alles doet wat je vraagt. Heel erg vreemd is dat. De grotere groepen zijn dat waarschijnlijk gewoon en die zullen er wel gebruik, én misbruik, van maken, maar voor ons was dat echt overweldigend en vreemd om te zien hoe ze allemaal naar onze pijpen dansten. Je moest maar met je vingers knippen en het komt voor mekaar."

enola: Hoe hebben jullie dat plekje op Pukkelpop veroverd?
Gaeten Vdw:"Ik denk dat er in de eerste plaats vooral interesse was van Eppo Janssen. Hij wou ons daar wel zien spelen."
Christophe VD:"Samen met de bassist van Cornflames heeft Eppo Chokri op de hoogte gebracht van ons bestaan. Ze hebben hem aangespoord om eens naar ons te komen luisteren en ons als mogelijkheid geopperd om op Pukkelpop te spelen. Ze hebben dus wel een beetje zitten pushen."
Gaetan Vdw:"Uiteindelijk hebben we op Rock Herk gespeeld en blijkbaar was Chokri daar toen ook, dat heb ik pas achteraf gehoord. We hebben toen wel een waanzinnig goed optreden gespeeld. En dàt optreden zou de doorslag hebben gegeven voor hem."
     "Iemand had ons ook laten weten dat er een grote kans was dat we op Pukkelpop konden spelen, maar we zouden daar nog wel een telefoontje van krijgen. Na een week of twee wachten zagen we onze kans steeds verminderen. Mijn broer (Christophe Vandewoude, kc) heeft dan naar Johan Quinten of naar Eppo gebeld om alles op te klaren. Blijkbaar wou Chokri ons wel laten spelen, maar er was een andere Nederlandse band die voorrang kreeg omdat ze deel uitmaakte van een package-deal. Dus moest Chokri gaan onderhandelen met het boekingskantoor zodat wij tóch konden spelen. Toen ik dat te weten kwam, hoopte ik er al niet meer op.Forget it! Over tien jaar misschien. Maar uiteindelijk heeft Chokri dan toch voor ons gekozen. Daaruit blijkt dat hij toch onder de indruk was, of dat hij ons toch wel goed vindt."

enola: Jullie hebben de finale gehaald bij de laatste editie van Humo’s Rock Rally. Waren jullie tevreden met de uitslag van de Rock Rally? Hadden jullie niet bij de eerste drie moeten eindigen?
Gaetan Vdw:"Neen, Goose had gewoon een goede, commerciële single. Punt. Persoonlijk vind ik dat wij op dat moment niet echt veel te bieden hadden, we waren niet klaar."
Christophe VD:"Aanvankelijk wou ik niet mee doen aan de Rock Rally. We hadden bij de twee vorige edities ook al een poging gedaan en we werden nooit geselecteerd. Ik vond dat het gewoon geen zin had om nóg eens mee te doen. Plots worden we dan wél geselecteerd en geraken we zelfs tot in de finale. De kranten schreven toen dat we kanshebbers waren om de Rock Rally te winnen. Ook al hadden we het toen niet verwacht, we begonnen er dan toch een beetje op te hopen. Het feit dat we niet gewonnen hebben, tja ik weet niet of het onterecht is. Je kan je inderdaad wel vragen stellen, want er doen natuurlijk verschillende geruchten de ronde over Goose en Das Pop."
     "Kijk, een paar dagen nadat we wisten dat we op Pukkelpop zouden spelen, hebben we een e-mail gekregen: ’Soon op pukkelpop. Wat een grap.’ Onze eerste hate-mail. En dat is zo’n beetje hetzelfde: ik vind het niet terecht om te gaan verkondigen dat Goose de Rock Rally heeft gewonnen via via. So what, hun muziek zal er ook wel voor iets tussen gezeten hebben."
Gaetan Vdw:"Ik vind eigenlijk niet dat we een groep zijn om de Rock Rally te winnen. Dat is een bepaald soort wedstrijd met een voorspelbaar einde: de groep met een commerciële single zal het meeste kans hebben om te winnen. En dat was toen ook het geval. Niet dat we toen slecht waren, we maakten toen wel lekkere muziek. Maar nu maken we veel meer échte songs, alles is veel beter gebalanceerd en afgewerkt."

enola: De opnames van Please Accelerate hebben veel langer geduurd dan verwacht. Waren er zoveel problemen?
Gaetan Vdw:"We hebben de drum op één locatie opgenomen en de rest bij mij thuis in de homestudio. Op die andere locatie konden we slechts af en toe de drums gaan opnemen, zo waren er al snel drie maanden voorbij vooraleer de drum volledig was opgenomen. Dan volgde de rest: gitaren, bas, en op zich ging dat nog wel vrij vlot. Maar dan kwam de zang en dàt was een serieuze brok. In eerste instantie was Enzo eigenlijk niet goed voorbereid. Hij moest nog veel teksten schrijven en alles ging er nogal chaotisch aan toe.Misschien is dat typisch voor zangers. Het is ook heel confronterend om in de studio te zitten. Je leert heel veel over je zelf, waar je voorheen helemaal geen benul van had. Dan besef je dat er eigenlijk nog veel werk aan de winkel is."
     "Vóór dit album hadden we al eens een demo opgenomen. Toen hebben we drie nummers opgenomen op één weekend, dus dachten we: drie nummers op één weekend, dat zijn dan acht of negen songs op ongeveer een week. Niet dus. Maar de lat lag bij het album gewoon heel erg hoog."
Christophe VD:"Komt daar nog eens bij dat we het bij Gaetan thuis hebben opgenomen, waardoor we sowieso veel tijd hadden en het rustig aan konden doen. We moesten niet naar een studio trekken waar je per dag moet betalen. Moest dat het geval geweest zijn, dan zou het album waarschijnlijk op één week tijd wel klaar geweest zijn. Want dan tikt de klok en zit er veel meer druk achter."

enola: Op het nummer "Are We Getting Closer" hebben jullie vocale assistentie gekregen van Eppo Janssen.
Gaetan Vdw:"Ja, dat was een hele leuke ervaring. Heel lieve en sympathieke gast met een waanzinnige stem. Enzo heeft ook een onvoorstelbare stem hoor, maar Eppo is veel rijper als zanger. Hij stapte de studio binnen en wou gewoon iets proberen. Hij zette daar zo maar even een keel open, we vielen bijna achterover. Het was misschien niet echt juist gezongen, maar gewoon die présence! Het was een aangename samenwerking, zowel als persoon als zanger."
Christophe VD:"Ik kan me eigenlijk niet goed meer herinneren hoe die samenwerking eigenlijk is tot stand gekomen. Waarschijnlijk via Christophe (Vandewoude, kc), en we hebben ook een paar keer met Cornflames opgetreden. Christophe heeft hem dan eens gevraagd om mee te zingen op een nummertje omdat Eppo wel een aparte stem heeft. Hij zag dat best wel zitten, dus hebben we dat gedaan. Het is allemaal nogal spontaan verlopen."

enola: Zo’n debuutplaat is eigenlijk een soort visitekaartje voor beginnende bands. Zijn jullie tevreden met wat Please Accelerate is geworden?
Gaetan Vdw:"Eigenlijk wel. Eén ding is wel jammer: we hebben alles zelf opgenomen en dat is eerst en vooral enorm moeilijk, zeker omdat het de eerste keer was. Op het einde was de druk echt wel hoog, omdat we op tour zouden vertrekken en de cd moest dan dringend af zijn. Uiteindelijk bleven er nog een viertal dagen over om te mixen. Een paar maand tijd om op te nemen en dan amper vier dagen om te mixen, dat is gewoon belachelijk weinig. Daar hadden we absoluut meer tijd aan moeten besteden. Het had dus beter gemixt kunnen worden, en achteraf bekeken ook beter door iemand anders — een professional. Die hebben toch wel een paar jaar ervaring. Daar kan niks tegen op, maar al bij al viel het nog heel goed mee. Het klinkt ’Soon’."
Christophe VD:"Het masteren had ook wel wat beter gekund."
Christophe Vdw:"Ik heb de cd lang niet meer opgezet. Maar er is één nummer dat me heel erg bevalt, namelijk "Minor Operatives". En er zijn ook enkele nummers die ik plots niet meer zo goed vind, zoals "To Solid Ground" en "Lacuna Drive"."
Christophe VD:(verontwaardigd) "Ge zijt gek!"

Christophe Vdw:"Nee, serieus. Ik vind dat wel cool om te spelen, maar het is gewoon een kwestie van het te horen op cd. Het nummer dat mij het meest een energieboost geeft, is "Minor Operatives"."

enola: Jullie hebben tijdens de Rock Rally gekozen voor een cover van Yum’s eerste single, "Caught It Alive". Een vreemde keuze, niet?
Enzo:"We hebben eigenlijk besloten om die niet meer te spelen, want Christophe (Vdw, kc) speelt dat eigenlijk niet zo graag."
Christophe Vdw:"De laatste tijd valt het eigenlijk nog wel mee."
Gaetan Vdw:"Hij wou het enkel nog op Pukkelpop spelen. Maar eigenlijk is Johan daarmee afgekomen."
Johan De Coster:"Toen ik dat nummer voor de eerste keer hoorde, vond ik dat een ongelooflijk cool nummer, echt een straffe song. Maar dan hebben we Yum eens live gezien op Marktrock en die bakten er live echt niks van. Wat wij in dat nummer hoorden, kwam er live totaal niet uit, zij zagen dat blijkbaar anders. Maar als je dat nummer hoort, hoor je die gedrevenheid van de gitaren. Op Marktrock heb ik alleen maar wat beats gehoord en geen gitaren. Yum valt vooral live door de mand. Ik had dan zoiets van: wij kunnen dat beter, we kunnen dat laten rocken."
Christophe VD:"Op zich was het ook leuk om dat nummer zo’n twist te geven zodat het ook aansloot bij de rest van ons repertoire."
Enzo:"Ik vind het ook wel plezant dat het zo’n nummertje is dat de meeste mensen zo vaagweg ergens hebben gehoord, maar ze kunnen het niet onmiddellijk thuisbrengen. Ook het feit dat het een Belgische groep is, vind ik wel cool."

http://www.soonsite.be/
http://www.soonsite.be/

recent

Die Antwoord

test

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

Nicolas Barral :: Als de fado weerklinkt

De periode Salazar is een donkere bladzijde in de...

Glasvegas :: 30 september 2023, Trix

Brexit of niet, net geen tien jaar na de...

verwant

Soon + The Love Company

Alras. Dra. Spoedig. Weldra. Gauw. Opties te over, maar...

Soon :: Under The Wire

Eigen kweek moet aandacht krijgen. Soon verdient dus zeker...

GODDEAU PRESENTEERT :: Soon + 65DaysOfStatic :: 26 januari 2006, STUK

Er was donderdag even paniek in Herent bij Leuven:...

Soon :: Please Accelerate

Wie de voorbije jaren in het Leuvense al eens...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in